Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

 Η Τουρκία μισθώνει την Λιβυκή ΑΟΖ για έρευνες ακόμη και δυτικά του 28ου μεσημβρινού με την Ελλάδα ν' αντιδρά μετά πολυετή απάθεια ως καλοκαιρινός τουρίστας..

 



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε στον ύπνο όταν η τουρκολιβυκή συμφωνία κατατέθηκε στον ΟΗΕ και υποβάθμισε στην αρχή τη σημασία της 

Το σίριαλ με την τουρκολιβυκή συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, που αγνοεί ουσιαστικά τα δικαιώματα που απορρέουν από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, συνεχίζεται, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να βγάζει «σκληρές» ανακοινώσεις περί της «φερόμενης» ως συμφωνίας -λες και δεν έχει υπογραφεί και δεν έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ με τους χάρτες της και με τα όλα της- και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει φτάσει στην Τρίπολη για να υπογράψει, μεταξύ άλλων, μία διμερή συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου από τουρκικές εταιρείες. Ενδεχομένως και δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κομισιόν / Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών 

Στην περίπτωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε όλα τα λάθη που μπορεί να γίνουν. 

Πιάστηκε στον ύπνο όταν αυτή κατατέθηκε στον ΟΗΕ, υποβάθμισε στην αρχή τη σημασία της, θεωρώντας ότι επειδή παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας θα αποσυρθεί ως διά μαγείας, συμμάχησε στη συνέχεια με κάθε Λίβυο πολέμαρχο που έμοιαζε να αντιτίθεται στην Τουρκία κι έμεινε να κοιτάζει τους εταίρους να συναντιούνται για το μέλλον της Λιβύης ερήμην της Ελλάδας. 

Τώρα που η Τουρκία έκανε το επόμενο βήμα, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη λιβυκή ΑΟΖ -ενδεχομένως και στο παράνομο κομμάτι της νοτίως της Κρήτης- το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να πει ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και πως «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό της». 

Με τη συνήθη ξύλινη γλώσσα των «διπλωματικών πηγών», μας ενημέρωσαν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτραπούν η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μιας εστίας έντασης στη Μεσόγειο. 

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών κανόνισε να πάει στο Κάιρο την Κυριακή για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο οποίος επίσης αμφισβητεί κατά πόσο είναι νόμιμη η κίνηση της κυβέρνησης της Λιβύης να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία. 

Θυμίζουμε, πάντως, ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Αιγύπτου είναι μερική και δεν έχει γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί την τελευταία διετία. 

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων», όπως ανακοίνωσε, ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα βρει το δίκιο της παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει σε κανένα τραπέζι για το -όχι πολλά υποσχόμενο- μέλλον της Λιβύης. Κι ο Νίκος Δένδιας έσπευσε χθες να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. 

Επικίνδυνη εξέλιξη 

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις υπογραφές που έπεσαν χθες από την Τουρκία και τη Λιβύη στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019. 

«Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας» της οποίας πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός της συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: