Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Βρετανία: Το λίκνο της αστικής δημοκρατίας

 καθ' εικονα και ομοίωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας των ολίγων έναντι των χιλιάδων δούλων



«Διόρθωση ψήφου» χαρακτηρίζουν τα αστικά ΜΜΕ την ανάδειξη του Σούνακ σε πρόεδρο του κόμματος των Συντηρητικών και σε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, με ταυτόχρονη απόσυρση της Τρας, που έμεινε για λίγες μόνο μέρες στα ίδια πόστα. Ποιανού όμως η ψήφος «διορθώθηκε» και από ποιον; 

Η Τρας είχε εκλεγεί με εσωκομματική ψηφοφορία, όπου συμμετείχε η «βάση» του κόμματος των Συντηρητικών. 

Στη χώρα μας τέτοιες διαδικασίες αποθεώνονται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ως το «απαύγασμα της δημοκρατίας». 

Είναι βέβαια γνωστό ότι πίσω από κάθε τέτοια διαδικασία (εσωκομματική και μη) συγκρούονται ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, που κατευθύνουν τους ψηφοφόρους εκεί που ο καθένας «ποντάρει». 

Στην προκειμένη περίπτωση, η εκλογή της Τρας αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύθραυστος συμβιβασμός που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κάτω από το βάρος των εξελίξεων στη Βρετανία και διεθνώς. Ετσι στις γραμμές της βρετανικής αστικής τάξης σήμανε ξανά συναγερμός. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν υπήρχε χώρος ούτε χρόνος για προσχηματικές διαδικασίες: 

Πριν κατέβουν στην αρένα της «εκλογής από τη βάση», η μια υποψήφια δεν συγκέντρωσε καν τις 100 υπογραφές βουλευτών που έμπαινε ως προϋπόθεση, ενώ ο άλλος τις συγκέντρωσε, αλλά παραιτήθηκε. 

Κάπως έτσι, ο Σούνακ παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος και νικητής, χωρίς να χρειαστούν εσωκομματικές εκλογές! 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, μια κραταιά «επιτροπή» του κόμματος των Συντηρητικών κατηύθυνε τα νήματα προς το τελικό αποτέλεσμα, που χαιρετίστηκε με ανακούφιση από την αστική τάξη. Είπαμε, καλή και χρήσιμη για το σύστημα η «συμμετοχική δημοκρατία», αλλά όταν το πράγμα ζορίζει, υπάρχει και η ...διόρθωση ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: