Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Το Ελληνικό δεν είναι για όλους

  Αναπαραγωγή από τον Ριζοσπάστη και τη στήλη Αποκαλυπτικά

 

Οι μπουλντόζες ξανάπιασαν δουλειά στο Ελληνικό, αυτήν τη φορά για να παραδώσουν τα πρώτα διαμερίσματα του περίφημου «ουρανοξύστη των 200 ορόφων» στους νέους ιδιοκτήτες τους μέχρι τον Μάρτη του 2026, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Από την προπώληση των κατοικιών η κατασκευάστρια «Lamda Development» προσδοκά έσοδα 450.000.000 ευρώ μέχρι το 2023 και έπεται συνέχεια, από την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μεσογειακού «φιλέτου» που αναπλάθεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

 


Εκτός από τον ουρανοξύστη, οι δυο «οικιστικές αναπτύξεις» (περίπου 800 διαμερίσματα και μονοκατοικίες) που θα διαμορφωθούν στην ευρύτερη έκταση του πρώην αεροδρομίου, αναμένεται να αποφέρουν πολλαπλάσια έσοδα σε μεσίτες και κατασκευαστές, με την τιμή τους να υπολογίζεται σε 5.000 - 6.000 ευρώ/τ.μ.! Στον ίδιο χώρο των 6.200 στρεμμάτων θα λειτουργήσει επίσης το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, έκτασης 130.000 τ.μ., ως το κύριο μέρος ενός ευρύτερου «εμπορικού κόμβου» που θα διαμορφωθεί στην περιοχή και θα απλώνεται σε συνολική έκταση 185.000 τ.μ.

* * *

Τα θηριώδη αυτά μεγέθη, είτε αφορούν εκτάσεις είτε χρήσεις γης είτε τιμές ακινήτων, είναι αποκαλυπτικά για το ποιος θα απολαμβάνει το Ελληνικό, όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου. Τα πανάκριβα σπίτια προορίζονται για Ελληνες και ξένους μεγιστάνες, όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα ονόματα των πρώτων ιδιοκτητών που διαφημίζει η κατασκευαστική: Βιομήχανοι, εφοπλιστές, χρηματιστές και όλος ο «αφρός» της ελληνικής αστικής τάξης, που συνωστίζονται για να αγοράσουν/μισθώσουν ένα σπίτι/γραφείο στην «καρδιά» της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Θα το «απολαμβάνουν» όμως και οι επιπλέον τουρίστες «υψηλών εισοδημάτων» που θα προσελκύσει η επένδυση στην Αττική, είτε ως αξιοθέατο, είτε ως «ναός του τζόγου», εξαιτίας του θηριώδους καζίνο που θα λειτουργεί στο Ελληνικό, είτε ως «βάση» για τους «κοτεράδες», αφού στη θάλασσα προβλέπεται να κατασκευαστεί μια μαρίνα συνολικού κόστους 130.000.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα project που από τον θεμέλιο λίθο μέχρι την ...κορυφή του ουρανοξύστη απευθύνεται σε πολύ υψηλά βαλάντια και όχι βέβαια στον λαό, που μετράει και το τελευταίο σεντ για «να βγάλει» τον μήνα.

* * *

Δεν είναι όμως μόνο η έκταση του πρώην αεροδρομίου που ανεβάζει τις μετοχές της με την επένδυση των 2,5 δισ. ευρώ. Η ...φήμη προηγείται της επένδυσης και έτσι οι τιμές ακινήτων στα νότια προάστια της Αττικής είναι σήμερα οι ακριβότερες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μεγάλα μεσιτικά γραφεία, η μέση τιμή πώλησης στην ευρύτερη περιοχή διαμορφώνεται σε 3.167 ευρώ και αυξάνεται κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 46% περίπου. Το ίδιο ισχύει και με τα νοίκια: Σε σχέση με το 2014 έχουν αυξηθεί κατά 67% στα νότια προάστια, από 6,50 ευρώ/τ.μ. σε 10,83 ευρώ/τ.μ., κάνοντας εντελώς απρόσιτη τη στέγη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οχι όμως και για τους μεσιτικούς ομίλους, που οσμίζονται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση όταν ολοκληρωθεί το Ελληνικό. Γι' αυτό σπεύδουν να βάλουν στο χέρι εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακίνητα για μελλοντική αξιοποίηση με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ανάλογα σχέδια έχουν και μεγάλες επενδυτικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, που έχουν αγοράσει εκτάσεις κατά μήκος της παραλιακής και ετοιμάζονται να τις γεμίσουν ακίνητα.

* * *

Είναι φανερό ότι με «καταλύτη» το Ελληνικό, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και οι όμορες περιοχές μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «περίκλειστο άστυ», απροσπέλαστο από τα λαϊκά στρώματα. Η ανάπλαση της περιοχής στόχο έχει να αναβαθμίσει το «πρεστίζ» και τις υποδομές της Αττικής ως τουριστικό προορισμό για εύπορους επισκέπτες. Σε μια μεγαλούπολη που στενάζει από την έλλειψη ελεύθερων χώρων, η αξιοποίηση του Ελληνικού για τις λαϊκές ανάγκες στην αναψυχή, στην άθληση και την ψυχαγωγία θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για τους κατοίκους της Αττικής.

Το κεφάλαιο όμως και οι κυβερνήσεις του, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν άλλα σχέδια. Κι επειδή η αντίθεση ανάμεσα στις επενδύσεις για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και τις λαϊκές ανάγκες είναι κραυγαλέα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπογράφουν μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα το project του Ελληνικού, προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι με ψέματα, αλχημείες και αστεία «δολώματα».

* * *

Λένε λοιπόν πως στο έργο θα απασχοληθούν 75.000 εργαζόμενοι. Για πόσο χρόνο και με ποιους όρους δεν λένε. Και δεν χρειάζεται να πουν, αφού οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους αδιαμφισβήτητη πείρα για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας στην αγορά. Αλλωστε, και μόνο το μέγεθος της επένδυσης (με γενναιόδωρη κρατική στήριξη σε «διευκολύνσεις» και σε χρήμα) δείχνει τα τεράστια κέρδη που προσδοκούν οι διάφοροι όμιλοι από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων, είτε στη φάση της κατασκευής είτε από την εκμετάλλευση του έργου.

Λένε επίσης ότι το «μητροπολιτικό πάρκο» που θα φτιαχτεί εκεί, θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής. Το πάρκο όμως φτιάχνεται με άλλα κριτήρια και προτεραιότητες. Κυρίως για να έχουν μεγαλύτερη αξία τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τα γραφεία των πολυεθνικών, αλλά και για να έλκονται οι τουρίστες. Οι ελεύθεροι χώροι χρειάζονται για να τους εκμεταλλεύονται τα εμπορικά μεγαθήρια και οι εταιρείες leasing, στις οποίες θα ανήκει το Ελληνικό. Οι λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως πελάτες στα μεγαλοκαταστήματα της περιοχής - τα οποία παρεμπιπτόντως θα δώσουν τη χαριστική βολή και σε χιλιάδες ακόμα μικρομάγαζα, σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το Ελληνικό.

* * *

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ...γενναιοδωρία της κατασκευάστριας εταιρείας, που υπόσχεται πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων ακόμα και στα πανάκριβα σπίτια του Ελληνικού. Πώς; Το ανέλυσε ο γόνος της οικογένειας Λάτση και συνιδιοκτήτης της «Lamda Development», μιλώντας τις προάλλες στα εγκαίνια του έργου: «Το έργο του Ελληνικού και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού στα νότια προάστια και στο Ελληνικό έχουν δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και να φαίνονται απρόσιτες. Γι' αυτόν τον λόγο, στόχος είναι να δώσουμε και στους οικονομικά ασθενέστερους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο οικιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού (...) με πριμοδότηση από τη Lamda Development, αλλά και με μακροχρόνιες συμβάσεις από το τραπεζικό σύστημα».

Δεν απευθύνεται βέβαια σε όσους «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα», αλλά σε σχετικά υψηλότερα εισοδήματα, που έχουν την ευχέρεια να δεσμευτούν σε υψηλό τραπεζικό δανεισμό και σε «διευκολύνσεις» με το αζημίωτο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διευρύνει την πελατεία της, δίνοντας μερτικό και στις τράπεζες.

* * *

Αυτό το «mega project», που καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, προωθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγες μέρες ψήφισαν μαζί τη σύμβαση του Ελληνικού στη Βουλή, για να αποσπάσουν τα εύσημα του Λάτση: «Το έργο του Ελληνικού ενώνει τρεις κυβερνήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις (...) Ποιοι βοήθησαν; Πολλοί. Να αναφέρω τους τρεις πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οσο για το κάλπικο ερώτημα «δηλαδή, εσείς προτιμάτε τον χώρο του πρώην αεροδρομίου να παραμείνει σκουπιδότοπος;», η απάντηση είναι κατηγορηματική από τη σκοπιά τού τι έχει ανάγκη ο λαός και όχι τα λίγα παράσιτα που θα «οικονομήσουν» από την επένδυση: Να αξιοποιηθεί ο χώρος, με ευθύνη και κονδύλια του κράτους, για τις ανάγκες άθλησης, ψυχαγωγίας και ποιοτικού ελεύθερου χρόνου της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, χωρίς καμιά επιχειρηματική παρέμβαση και δράση. Οι στρατηγικές επιλογές του κράτους, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, που στηρίζουν και ψηφίζουν τη μετατροπή του Ελληνικού σε «τοπόσημο» του πανάκριβου τουρισμού, της στέγης και της αναψυχής για λίγους, της εμπορευματοποίησης της γης, είναι καθολικά ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και σαν τέτοιες πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους ο λαός.


Κ. Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: