Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΗΛΕΙΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

 Νέο θεσμικό υπερ--τειρεσία κατασκευάζει ο ανελέητος κυβερνητικός καπιταλισμός που θα πολλαπλασιάσει τις αυτοχειρίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.. Πρόκειται περί αυτών των λεηλατημένων που: Εκτός από τον εαυτό τους, τα ανήλικα παιδιά τους και τους, ενδεχομένως, ανήμπορους γονείς τους, δεν  χρωστούν τίποτα και σε κανέναν.

 


 

Εναν νέο υπερ-Τειρεσία, έναν νέο μηχανισμό ασφυκτικής παρακολούθησης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν χρέη στην εφορία και τους δημόσιους οργανισμούς, προωθεί η κυβέρνηση με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Προβλέπει ότι θα «σκανάρονται» όλα τα οικονομικά δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμα και τους φορείς Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς και να μπλοκάρει τη δυνατότητα αγοράς με πίστωση.

Για το αποτελεσματικότερο γενικευμένο φακέλωμα δημιουργείται το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, το πρώτο σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντάσσεται στον 4ο Πυλώνα του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», του περιβόητου υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την «πολιτική και πρακτική που έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ», στη συνέχεια δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα σημείωσε πως το θέμα είναι «να επιτυγχάνεται δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους, επιταχύνεται η υλοποίηση των επενδυτικών έργων».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα σημεία, με την βουλευτή του Εφη Αχτσιόγλου να διαμαρτύρεται ότι «το μητρώο των δεδομένων που θα διακρατείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε κάποια δημόσια αρχή, δεν είναι δείγμα πρόνοιας για τον πολίτη που ζητά ρευστότητα». Ενώ συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των δικών του αντιλαϊκών μέτρων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Αλλωστε ήταν αυτός που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις ενάντιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: