Δεδομένου πως είμαι γιος κυνηγημένης Μικρασιάτισας που φώλιασε στην Ξάνθη (εκ του πατρός όμως Μεσσήνιος τι μίξη κι αυτή..) δεν θα πάψω σε κάθε ευκαιρία να σημειώνω την ανεκτίμητη προσφορά της προσφυγιάς στην οικονομική αλλά και πολιτισμική εξέλιξη του γηγενούς λαού.. Συνέβη γιατί είχαν χάσει τα πάντα. Ήταν έτσι ικανοί να κάνουν τα πάντα...
Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον Πανελλήνιο Συνέδριο, το 8ο αν δεν μας απατά η μνήμη, διοργανώνεται στην Καρδίτσα, 16-18 Σεπτεμβρίου με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την μεγάλη Καταστροφή και θέμα: Πρόσφυγες, από την Μικρασιατική Καταστροφή ως τις μέρες μας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του δημοτικού κινηματοθεάτρου της πόλης στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ευάγγελος Αυδίκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
«Πάλι μας σήκωσαν και δρόμο περπατούμε. Λαϊκή́ ποίηση και μνήμη των διωγμών στην Ανατολική́ Θράκη». Στην συνέχεια ομάδα καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας θα παρουσιάσει πρόγραμμα εμπνευσμένο από την μουσική παράδοση της Σμύρνης και τα τραγικά ιστορικά γεγονότα. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 17-18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ.
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Γράφει η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά
Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα σημείο καμπής για την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Με τη συνθήκη της Λωζάνης η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τη Μικρά Ασία και 1,4 εκατομμύρια Έλληνες μεταφέρονται αναγκαστικά στην Ελλάδα. Ο ερχομός τους επηρέασε σημαντικότατα την πορεία ολόκληρου του ελληνικού έθνους και διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Για την περίοδο αυτή έχουν γραφτεί πολλά και εξακολουθούν να γράφονται. Η έρευνα όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν ανάγκη και υποχρέωση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας να αναδείξει όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Εξάλλου πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες υποδέχθηκε και ο κάμπος της Καρδιτσιώτικης γης, στον οποίο ρίζωσαν και πρόκοψαν. Προσδοκούμε ότι μέσα από τις εισηγήσεις πολλών και σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων και άλλων ερευνητών, που συμμετέχουν στις εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, θα καταφέρουμε να παραδώσουμε στο αναγνωστικό κοινό έναν τόμο με νέα και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία, που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα από το 1922 ως τις μέρες μας.
Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές αυτών των καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει το προσφυγικό ζήτημα, σε όλες τις διαστάσεις του από το κάψιμο της Σμύρνης ως τις μέρες μας.
Στις ενδεικτικές θεματικές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι το προσφυγικό ζήτημα στη διαχρονία του στον ελλαδικό χώρο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η ανταλλαγή των πληθυσμών, η απεικόνιση των προσφύγων στην τέχνη (λογοτεχνία, τραγούδι, κ.λπ.). Το συνέδριο, επίσης, θα προσεγγίσει επιστημονικά κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συμπεριφορές στους χώρους εγκατάστασης. Επίσης, θα προσπαθήσει να αναλύσει το σύγχρονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και να παρουσιάσει τους σημερινούς μετανάστες, που ακολουθούν τους ίδιους θαλάσσιους δρόμους μ’ αυτούς των Μικρασιατών προσφύγων, από τις ακτές του Αιγαίου ως τη χώρα μας, θύματα και οι δύο διαφορετικών συνθηκών.
Κύριος βοηθός και συμπαραστάτης από το 2000 που ξεκινήσαμε την οργάνωση των πανελλήνιων συνεδρίων, εκτός του 7ου που το συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Μουσικών Σπουδών, είναι και πάλι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου