Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑΝΓΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 ...ΑΛΛΑ : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΩΜΟ ΜΕ ΩΜΟ ΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

 

Δεμένες σε ένα τανγκό με κινήσεις αμοιβαίου μαξιμαλισμού, ρητορικών προκλήσεων αλλά και σιωπηρής συνεργασίας στην «πίστα» του ΝΑΤΟ, μοιάζουν να κινούνται Ελλάδα και Τουρκία.

 

 

 Με τον νέο κύκλο καπιταλιστικής κρίσης να συνταράσσει τις δύο χώρες πυροδοτώντας γενικευμένη δυσαρέσκεια, που προς το παρόν δεν εκφράζεται ανοιχτά ούτε στην ανατολική ούτε στη δυτική όχθη του Αιγαίου, αλλά και με τις τεκτονικές πλάκες των παγκόσμιων μπλοκ να αναδιατάσσονται συγκρουόμενες βίαια, Άγκυρα και Αθήνα εξωτερικεύουν την ένταση που συσσωρεύουν λόγω τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών παραγόντων. η ένταση αυτή μεταφράζεται στον εκκωφαντικό θόρυβο των F-16 που αερομαχούν είτε πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, σε ένδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, είτε μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων εναέριου χώρου που η Ελλάδα, μόνη στον πλανήτη, θεωρεί ότι της ανήκουν — δείγμα της προκλητικότητας της Αθήνας.

Σε ρητορικό επίπεδο, τα σκήπτρα την τρέχουσα περίοδο σαφώς κρατά η τουρκική πλευρά, με τον τόνο να δίνει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη διαβόητη δήλωσή του στις 6 Σεπτεμβρίου, ότι «μία νύχτα ξαφνικά, μπορεί να έρθουμε». «Αυτούς που λένε ότι “θα έρθουν βράδυ”, τους περιμένουμε στο φως της μέρας», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη Δευτέρα από το Παρίσι, όπου μόλις είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να κάνει αυτό ακριβώς που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα, να εμπλέξει δηλαδή ενεργότερα ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης στον διμερή ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, αθόρυβα Ελλάδα και Τουρκία εξακολουθούν να συνεργάζονται «ώμο με ώμο» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στις ίδιες ακριβώς θάλασσες που Αθήνα και Άγκυρα απειλούν να μετατρέψουν σε «υγρό τάφο» για χιλιάδες νέους και από τις δύο πλευρές. Στις 12 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε μία αεροφωτογραφία από τη ναυτική βάση Aksaz στα τουρκικά παράλια, στο ύψος της Ρόδου, στην οποία εικονίζονταν αγκυροβολημένα πέντε πλοία της Συμμαχίας: Τα αποβατικά Bayraktar και Sancaktar της Τουρκίας, το αντιτορπιλικό Forrest Sherman των ΗΠΑ, η φρεγάτα Hazard Perry της Τουρκίας και η φρεγάτα «Λήμνος» της Ελλάδας — το ίδιο πλοίο που το «θερμό» καλοκαίρι του 2020 είχε «επακουμβήσει» στην τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις!

Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας συμμετέχουν σε κοινές ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις

Η ΝΑΤΟϊκή «πίστα» στην οποία διαδραματίζεται το εν δυνάμει θανατηφόρο ελληνοτουρκικό «τανγκό» μετατρέπεται παράλληλα σε πεδίο ανταγωνισμού για τους εμπλεκόμενους στον «ψυχρό πόλεμο» του Αιγαίου, με την Άγκυρα να ακολουθεί την τακτική της Αθήνας και να διεθνοποιεί τα φερόμενα ή πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν την «ελληνική προκλητικότητα». Μετά το φερόμενο επεισόδιο με το «κλείδωμα» τουρκικών (αμερικανικής προέλευσης) F-16 από τους ελληνικούς (ρωσικής προέλευσης) S-300, την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία κατέστησε διεθνές ζήτημα την παρενόχληση (με εκτόξευση προειδοποιητικών βολών) τουρκικού εμπορικού σκάφους, το οποίο φέρεται να έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα από το ελληνικό Λιμενικό.

Όσον αφορά τα επεισόδια καθαυτά, τα πραγματικά περιστατικά είναι δύσκολο να διακριβωθούν, λόγω του ασφυκτικού ελέγχου στην πληροφόρηση από Αθήνα και Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ανταγωνισμός σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εμπλέκει, με πρωτοβουλία της Αθήνας, ολοένα και περισσότερο τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ, απειλώντας να μετατρέψει το διμερές «ταγκό» σε έναν χορό θανάτου.

Γιώργος Μουρμούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: