Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΩΝ

 «Οι υψηλότεροι λογαριασμοί Ενέργειας είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε χτες η πρωθυπουργός της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το δεύτερο μέρος του πακέτου «ενεργειακής σωτηρίας». 

 


Το πρώτο, ύψους 150 δισ. λιρών, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα και θα το «τσεπώσουν» οι ενεργειακοί όμιλοι προκειμένου για δύο χρόνια να διατηρήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου στις 2.500 λίρες κατά μέσο όρο τον χρόνο για το κάθε νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει έτσι κι αλλιώς πάνω από 1.000 λίρες περισσότερες σε σχέση με τον χειμώνα του 2021. 

Το δεύτερο μέρος του πακέτου, προϋπολογισμού 40 δισ. λιρών, αφορά τις επιχειρήσεις, που για τους επόμενους 6 μήνες θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος «κουρεμένους» κατά 50% και του φυσικού αερίου κατά 25%, στο ύψος δηλαδή των λογαριασμών που πλήρωναν πριν από έναν χρόνο. Η εξίσωση είναι αποκαλυπτική. 

Το «μάρμαρο» για τα δύο πακέτα το πληρώνει ξανά ο λαός, για τον οποίο το κόστος του ρεύματος αυξάνεται ούτως ή άλλως, παρά την κρατική επιδότηση που πληρώνει από την άλλη τσέπη, όπως και τις επιδοτήσεις για το ρεύμα των επιχειρήσεων. 

Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς ότι τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν την προηγούμενη χρονιά φόρους ύψους 228 δισ. λιρών έναντι 66 δισ. που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις, τότε εύκολα συμπεραίνει ότι δεν βιώνουν και δεν πληρώνουν όλοι με το ίδιο «τίμημα» τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: