Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

 ▸ Ποιοι σκότωσαν τον Τσαλικίδη;-- Ο κομβικός ρόλος της CIA και της αμερικάνικης πρεσβείας -- Οι παρακολουθήσεις δια μέσου της Βόνταφον του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

 


Τον Μάρτιο του 2005 η Vodafone διεξήγαγε έλεγχο και εντόπισε κακόβουλο λογισμικό. Η έρευνα που έγινε αποκάλυψε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρεία παρακολουθούνταν, την περίοδο 2004-2005, 104 τηλέφωνα που ανήκαν σε ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό (συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή), σε κορυφαία μέλη τής ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ και άλλους. 

Στα κεντρικά γραφεία της Vodafone πραγματοποιείται, στις 8 Μαρτίου 2005, σύσκεψη και την ίδια ημέρα αφαιρείται το κακόβουλο λογισμικό. Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο Κώστας Τσαλικίδης. Τότε είχε τη θέση του διευθυντή δικτυακού σχεδιασμού της Vodafone και ήταν εξουσιοδοτημένος χρήστης του συστήματος «νόμιμων» συνακροάσεων της Vodafone. 

Λόγω γνώσεων –ήταν πτυχιούχος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες– και θέσης είχε αντιληφθεί ακριβώς τι συνέβαινε. Την επόμενη ημέρα, 9 Μαρτίου 2005, ο Τσαλικίδης βρίσκεται κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι ειπώθηκε στη σύσκεψη.


Ελάχιστοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος που γνώριζε τα μυστικά των υποκλοπών αυτοκτόνησε, αφού το προηγούμενο βράδυ αγόρασε γλυκά και σχεδίαζε πώς θα περάσει το Σαββατοκύριακο. 

Ο ιατροδικαστής του Βασιλικού Κολεγίου Στίβεν Καρτς, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε κρεμασμένος ο Τσαλικίδης (το σκοινί ήταν παράλληλα με τους ώμους του), την όψη του προσώπου του, την όλη κατάσταση του σώματος και του λαιμού του, κατέληξε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για δολοφονία. Τουλάχιστον δύο άτομα πήγαν στο διαμέρισμα του Τσαλικίδη και άνοιξαν την πόρτα, χωρίς να αφήσουν ίχνη διάρρηξης. Στη συνέχεια, τον νάρκωσαν με κάποια ουσία που με την πάροδο του χρόνου δεν ανιχνεύεται και τον απαγχόνισαν, ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία.

Οι έρευνες που ακολούθησαν κατέληξαν ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε. Τον Νοέμβριο του 2014, η οικογένεια του Τσαλικίδη προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς του Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του. Το σκεπτικό της απόφασης έδειχνε προς την κατεύθυνση της δολοφονίας και μάλιστα δια στραγγαλισμού. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην οικογένεια συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


Το 2018 ξεκινά τρίτη έρευνα, αφού οι δύο που είχαν προηγηθεί κατέληξαν στο αρχείο με το συμπέρασμα ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε και ο θάνατός του δεν είχε σχέση με το σκάνδαλο. Ασκείται ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων δραστών για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο του 39χρονου. 

Το 2019, μετά από 14 χρόνια έρευνας, η φερόμενη ως αυτοκτονία κηρύχθηκε δολοφονία από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η υπόθεση έκλεισε. Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει και η δολοφονία του Τσαλικίδη δεν έχει εξιχνιαστεί, αλλά η αλήθεια έχει λάμψει. Ο Τσαλικίδης ήταν το θύμα των πρακτόρων της CIA στην Ελλάδα, των αναμεμειγμένων στις υποκλοπές.

Την περίοδο 2014-2015, ύστερα από μεθοδικές έρευνες και από διερεύνηση της αγοράς των κινητών-σκιών από κατάστημα του Πειραιά, αποκαλύφθηκε ότι οργανωτής των υποκλοπών το 2004 ήταν ο 68χρονος Ελληνοαμερικανός Γουίλιαμ Μπ. ή Βασίλης Βασιλειάδης. 

Έδρασε στη χώρα μας με την ιδιότητα του Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, καλυμμένος πίσω από τη διπλωματική του ιδιότητα. Στις 8 Ιουνίου 2004 αγόρασε από την Ακτή Μιαούλη τέσσερις τηλεφωνικές συσκευές. Στην τέταρτη έβαλε κάρτα sim με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy» (αμερικάνικη πρεσβεία) και επικοινωνούσε με άλλες γραμμές (κινητές και σταθερές) της πρεσβείας. 

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αναχώρησε από την Ελλάδα. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και αρνείται να παρουσιαστεί στις ελληνικές αρχές. Υπήρχε ένταλμα σύλληψής του που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Οι ΗΠΑ δεν θα συναινούσαν να καταθέσει ο πράκτοράς τους, αφού από τα πρώτα στοιχεία η υπόθεση έδειχνε κατασκοπεία με ανάμειξη της αμερικανικής πρεσβείας.

Το 2016 η CIA βράβευσε τον Βασιλειάδη. Όπως χαρακτηριστικά είπε παλιός του συνάδελφος στην Αμερική, «ο Bill ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατολόγους πρακτόρων που είχαμε στην Αθήνα και άσσος στις υποκλοπές». Το σύστημα των υποκλοπών διαιωνίζεται παγκοσμίως όπως τα φυσικά φαινόμενα. Όσο υπάρχουν υποκλοπές, τίποτα δεν αποκλείει δολοφονίες τύπου Τσαλικίδη και διώξεις τύπου Έντουαρντ Σνόουντεν και Τζούλιαν Ασάνζ.

Πόπη Δεσύλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: