Στη Βραζιλία, το 2018, δυο μωρά γεννήθηκαν με συνδεδεμένα τα κρανία τους και κοινό εγκέφαλο. Από τότε, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επιχείρησαν πολλές φορές τον διαχωρισμό τους, χωρίς επιτυχία.
Εδώ και μερικές μέρες, όμως, τα δυο μικρά αδέλφια μπορούν για πρώτη φορά να αντικρίσουν το ένα το πρόσωπο του άλλου. Με τη συμβολή μιας ιατρικής ομάδας από τη Μ. Βρετανία, ο διαχωρισμός τους έγινε με επιτυχία, μετά από μια χειρουργική επέμβαση 29 ωρών.
Οι ίδιοι οι γιατροί χαρακτηρίζουν την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε «διαστημική», εξηγώντας ότι τους επέτρεψε να προετοιμαστούν σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας πριν επιχειρήσουν τον διαχωρισμό των σιαμαίων, περιορίζοντας έτσι τις όποιες πιθανότητες κάτι να πάει στραβά.
Ολοι συμφωνούν όμως ότι το κόστος του όλου εγχειρήματος ήταν απαγορευτικό για την οικογένεια, αν μια φιλανθρωπική οργάνωση, που προωθεί το έργο της ομάδας των Βρετανών γιατρών, δεν αναλάμβανε τα έξοδα, όπως έκανε και για άλλες πέντε τέτοιες περιπτώσεις ανά τον κόσμο.
Η είδηση αυτή από τη μακρινή Βραζιλία φανερώνει τα ανεξάντλητα περιθώρια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σύνθετων ιατρικών ζητημάτων, αξιοποιώντας τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στην ιατρική έρευνα, τεχνολογία και τεχνική.
Επιτεύγματα που θα μπορούσαν να προάγουν την ευημερία και να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, αν έβρισκαν καθολική εφαρμογή για τις ανάγκες του, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας.
Το κριτήριο του κέρδους όμως είναι αυτό που μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, με συνέπεια στον 21ο αιώνα τέτοια επιστημονικά μεγαλουργήματα να κατατάσσονται στην κατηγορία των «παράξενων» και «σπάνιων» ειδήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου