Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΜΑΣ ΖΥΜΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΤΙΑ

 Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων λακέδων της άρχουσας τάξης για την επερχόμενη ασιτία, μοιάζουν με πολεμικά ανακοινωθέντα. Στον καναπέ σας εσείς.. Το πλεονέκτημά σας είναι πως οι γέφυρες των αστέγων δεν έχουν τίποτα που να χρειάζεται επισκευή..

 


Για το «τέλος της αφθονίας» και της «ανεμελιάς» προειδοποίησε τους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις κάνουν κι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Δεν ξέρουμε βέβαια πώς ακούγεται αυτό στο 14,8% του πληθυσμού στη Γαλλία (περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι) που το 2018 ζούσαν στο όριο της στατιστικής φτώχειας, ως «παράπλευρη απώλεια» της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. 

Σε κάθε περίπτωση, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και παντού τέτοιες δηλώσεις έχουν τον χαρακτήρα «πολεμικού ανακοινωθέντος» και προετοιμάζουν τους λαούς σε κλίμα φόβου και ανασφάλειας για νέες βαριές θυσίες, προκειμένου να θωρακιστούν τα μονοπώλια από τις συνέπειες της κρίσης, του πολέμου και των ενεργειακών ανταγωνισμών. 

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Γάλλος Πρόεδρος διαπίστωσε ότι «η στιγμή που ζούμε μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (...) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». 

Μόνο που αυτή η διαδοχή των «κρίσεων», όπως κι αν τις ονομάζουν, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «κανονικότητα» του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που σάπισε και αναπαράγει τα αδιέξοδα για τους λαούς, οι οποίοι μπορούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στην πάλη για την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: