Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΩΜΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

 Μπορούν να ξεκαρδίζονται στα γέλια σε βάρος του λαού αλλά να ξέρουν πως όταν έρθει η ώρα της κρίσης δεν θα μπορούν να τον αγνοήσουν !!!

 


Νέο συνυποσχετικό «εθελοντικής φορολόγησης» μεταξύ της κυβέρνησης και Ελλήνων εφοπλιστών είναι στα σκαριά μετά τη σχετική τροποποίηση που ψήφισαν οι τελευταίοι σε πρόσφατη συνέλευσή τους. 

Δίνεται έτσι συνέχεια στην ωμή κοροϊδία με τη λεγόμενη «εισφορά» του εφοπλιστικού κεφαλαίου ώστε να κρυφτούν τα ληστρικά προνόμια που αυτό απολαμβάνει διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις, τις επιδοτήσεις, τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις», το αφορολόγητο πετρέλαιο, την πρόσφατη αναστολή των χρεών του μέχρι το 2025 κ.ά. 

Ετσι, οι εφοπλιστές «υπόσχονται» ότι θα δώσουν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5% των εισαγόμενων μερισμάτων, την ώρα που, για παράδειγμα, από τα ναύλα για τη μεταφορά LNG εισπράττουν 120.000 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο, ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες οι ακτοπλόοι έχουν αυξήσει τα ναύλα 4 φορές. 

Ανάλογο συνυποσχετικό είχε υπογραφεί και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβλεπε ότι την τριετία 2014 - 2016 οι εφοπλιστές θα κατέβαλλαν 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάπου 140 εκατ. τον χρόνο, ενώ το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον συντελεστή από το 15% στο 10%, δηλαδή περίπου στα 75 εκατ. τον χρόνο. 

Ξέχωρα από το αμφίβολο του αν ακόμη και αυτά δόθηκαν, πρόκειται για «φιλοδωρήματα» σε σχέση με τα μυθικά κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών που η αξία του στόλου τους των 5.514 πλοίων υπολογίζεται στα 158,97 δισ. δολάρια. 

Τα παραπάνω εκτός από κοροϊδία αποτελούν και πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που το εισόδημά τους στενάζει από την ακρίβεια, που φορτώνονται το 95% των φόρων, πληρώνοντας από την τσέπη τους εκτός των άλλων και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: