Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΚΑΛΙΝΙΓΚΡΑΝΤ:

Ράμπιοφ: «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους να μην επιδίδονται σε επικίνδυνα ρητορικά παιχνίδια με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για το θέμα της διαμάχης».. Οι ευρωπαϊκές κότες απειλούν μόνον όταν αυταπατώνται πως είναι ασφαλείς..Αν νομίζουν πως στη βάση διεθνών συμβάσεων που έχουν από τους λακέδες τους και παρά τη θέλησή μου υπογραφεί, θα στείλω τ' αγόρια μου να σηκώσουν όπλο κατά της Ρωσίας, πλανώνται πλάνην οικτρά..

 


Μια νέα εστία αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας αναδεικνύεται στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα σε Λιθουανία, Πολωνία, Λευκορωσία και τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισαν χτες ότι η απάντηση της Μόσχας δεν θα είναι μόνο «διπλωματική», αλλά θα περιλαμβάνει πρακτικά αντίμετρα που θα επηρεάσουν τον πληθυσμό της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε πως κλείνει τη χερσαία δίοδο μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ για προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ. Το Καλίνινγκραντ συνδέεται με την υπόλοιπη Ρωσία με σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της Λιθουανίας, χώρας - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι παράνομες κυρώσεις, που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ, είναι απολύτως απαράδεκτες σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, προειδοποίησε τη Δύση να σταματήσει να μιλά για ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους να μην επιδίδονται σε επικίνδυνα ρητορικά παιχνίδια για το θέμα της διαμάχης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax».

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την αντιπαράθεση Ρωσίας - Λιθουανίας, επανέλαβε προχτές την «αδιάσειστη» δέσμευσή του στο άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ «που προβλέπει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων». Υπενθύμισε δε τη μεγάλη ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η απόδοση καθεστώτος υποψηφιότητας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά όχι έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αξίωσε για ακόμη μια φορά να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία.

«Η Ρωσία πρέπει να νιώσει αύξηση της πίεσης επειδή άρχισε πόλεμο και για την επιθετική αντιευρωπαϊκή της πολιτική», είπε ο Ζελένσκι, καλώντας ξανά σε ακόμα περισσότερες και ταχύτερες παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων. «Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα (των παραδόσεων) των εταίρων μας», επέμεινε.

Η Πολωνία προμήθευσε πάνω από 240 άρματα μάχης και άλλα 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα. Η Βαρσοβία έστειλε επίσης πυραυλικά συστήματα, πολυβόλα και πυρομαχικά, πρόσθεσε, ενώ συνολικά η Πολωνία έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,6 δισ. δολαρίων στο Κίεβο για να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή και «να εξασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί στην πολωνική επικράτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: