Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΚΟΛΕΓΙΑ VS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

 Σε πελάτες των κολεγίων ζυμώνει η Κεραμέως Μπίλντερμπεργκ τα νιάτα της χώρας για εκείνους που η τσέπη είναι φουσκωτή φυσικά.. Διαφορετικά μάγειροι ή σερβιτόροι της αβάσταχτης ελαφρότητας του τουριστικού είναι, εκείνου που το άθλιο καθεστώς καλεί βαριά βιομηχανία. Μήπως τώρα καταλαβαίνετε το νόημα του τηλεοπτικού βομβαρδισμού από κατσαρολικά και συνταγές μαγειρικής μια εικοσαετία τώρα ; Σε παραδουλεύτρες στην κουζίνα της Ευρώπης μας προόριζαν..

 


Η Κεραμέως μας πάει στα δικαστήρια για 4η φορά, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται το υπουργείο Παιδείας τη δημοκρατία. Ταυτόχρονα ανακοινώνει κι άλλη μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ. 

Το μήνυμα είναι σαφές: θέλουμε λιγότερους στα πανεπιστήμια για να τους καταστήσουμε πελάτες στα κολλέγια» λέει στο tvxs ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Μαλαγάρης, προσθέτωντας πως πρόκειται για ρεκόρ μείωσης θέσεων από τη μια χρονιά στην άλλη τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια. 

«Σε καμία χώρα του κόσμου, δεν απαντά με αγωγές το υπουργείο Παιδείας σε εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, η ΕΤUCE (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών), έχει στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τακτικές της υπουργού κατά την περίοδο της πανδημίας» προσθέτει. 

 Έρχεται νέα σφαγή υποψηφίων Προχθές η υπουργός εξήγγειλε 9.000 λιγότερους εισακτέους από πέρσι. Το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 12% εξηγεί ο αντιπρόεδρος. Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη μείωση που έκανε η κ. Κεραμέως. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων ήταν 77.415. 

Πως αιτιολογεί την απόφαση του το υπουργείο; «Δεν υπάρχει σκεπτικό πίσω από την απόφαση. Απλώς μια ανακοίνωση έβγαλε. που λέει ότι το κάνει για εξορθολογισμό του συστήματος μετά την εφαρμογή της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) για την αναβαθμιση, τη σύνδεση ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κλπ. 

Είναι τελείως αυθαίρετο. Στην πραγματικότητα μιλάμε για νέα σφαγή υποψηφίων. Γιατί στους 9.000 λιγότερους φοιτητές που θα έχουμε, πρέπει να προστεθούν και οι 10.000 που έμειναν πέρσι εκτός εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που παλεύουμε να καταργηθεί. Πέρσι συνολικά έμειναν εκτός 40.000 μαθητές. 

Πρώτη φορά τέτοιος είχαμε τέτοιον αριθμό» λέει ο Θ. Μαλαγάρης. Που όμως σταματάει ο κόφτης του υπουργείου όταν με διάφορους τρόπους φροντίζει η κυβέρνηση να μειώνει συνεχώς τον αριθμό των εισακτέων και μάλιστα ιδιαιτερα στα τμήματα με μεγάλη ζήτηση; 

 «Κανείς δεν γνωρίζει. Φαντάζομαι έχει στο νου της η υπουργός ένα πλαφόν στο οποίο θέλει να φτάσει ώστε να επιτύχει την πλήρη συρρίκνωση των τμημάτων που επιθυμεί, να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να δημιουργήσει πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια» απαντά ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: