Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 Σε ύψη ρεκόρ αυξήθηκαν οι εξαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Κίνα με την στάση των Ευρωπαίων λακέδων των ΗΠΑ να τους μετασχηματίζει διά των κυρώσεών τους σε μουσουλμάνους που αυτομαστιγώνονται..

 


 Σύμφωνα με παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, οι θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα από τη Ρωσία θα εκτιναχθούν τον Μάη στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 750.000 το πρώτο τρίμηνο και 800.000 το 2021. 

Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τις εισαγωγές μέσω αγωγών, τότε η συνολική ποσότητα πετρελαίου που διοχετεύεται καθημερινά από τη Ρωσία κοντεύει τα 2 εκατ. βαρέλια, το 15% της συνολικής ζήτησης στην Κίνα. 

Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της, που πλήγηκαν από το εμπάργκο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων βασικών αγοραστών, εξαιτίας των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών κύκλων, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Μάη, 6% υψηλότερα απ' ό,τι τον Απρίλη. 

Από την πλευρά της η Κίνα αγοράζει με έκπτωση - ρεκόρ 20 δολαρίων το βαρέλι, πετυχαίνοντας τιμές ασύλληπτα χαμηλές, με βάση τη σημερινή κατάσταση στην αγορά. 

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι το εμπάργκο στα καύσιμα σπρώχνει τη Ρωσία να αυξάνει τις εξαγωγές της προς άλλους αγοραστές, ενισχύοντας τους δεσμούς με την Κίνα. 

Σε τελική ανάλυση, τις συνέπειες των κυρώσεων τις λούζονται οι λαοί των χωρών που τις επιβάλλουν, πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά τα καύσιμα και την Ενέργεια, αλλά και με ενεργειακή φτώχεια, αφού σήμερα συζητιέται ακόμα και η επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση, αν τελικά καταληχθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πολύ περισσότερο στο φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: