Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΛΙΜΙΤΖΟΥΡΕΣ

 Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 24 Μαΐου του 1964 και στη Λίμα του Περού συντελείται η πιο πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία του ποδοσφαίρου:  Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχες αιματοβαμμένες περιπτώσεις, είχαμε 39 νεκρούς στο Χέιζελ και 96 στο Χίλσμπορο. Για ποιους θα χτυπήσει ξανά η καμπάνα; Για ποιους θα χυθούν ξανά κροκοδείλια δάκρυα; (video)

 


 Οι μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς αστυνομικούς που άρχισαν εντός αγωνιστικού χώρου και στις εξέδρες, συνεχίστηκαν και στους γύρω δρόμους. 

Η τραγωδία εκτυλίχτηκε λίγο πριν από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Εθνική Περού και την Αργεντινή, αγώνα για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964. Η Αργεντινή προηγείτο με 1-0, όταν, δύο λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, ο ουρουγουανός διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων.

 Το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο αναζητώντας τον διαιτητή και η αστυνομία επενέβη. Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και οι μάχες σώμα με σώμα θύμιζαν εικόνες πολέμου άλλης εποχής. 

Πολλοί από τους θεατές εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδους διαδρόμους και αρκετοί έχασαν τις αισθήσεις τους. Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα 328 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία, άλλοι είχαν ποδοπατηθεί, ενώ έξω από το στάδιο, οι εξαγριωμένοι οπαδοί επιδόθηκαν σε όργιο καταστροφών, πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα. Στο Estadio Nacional εκείνο το απόγευμα βρίσκονταν περίπου 53.000 θεατές, αριθμός που ισοδυναμούσε με περίπου 1 στους 20 κατοίκους της χώρας εκείνη την εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: