Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΑΣΘΜΑΤΙΚΟΣ ΠΝΙΓΜΟΣ

 ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 


Και κερατάς και δαρμένος ο λαός.. Μετάγγισε το αίμα του για να σωθεί ο Φραγκεστάιν των τραπεζών κι αυτός δια των πολιτικών λακέδων του τον αποτελειώνει !!!

 

Την ασφυκτική κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, αναδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων και για αύξηση των ρυθμίσεων, αφού η ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. 

Η ΤτΕ υπολογίζει σε περίπου 9 δισ. ευρώ τα δάνεια που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει πηγή νέων «κόκκινων» δανείων και πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα και ρυθμισμένα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα στηρίζονται ακόμη από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η πλήρης απόσυρση των μέτρων αυτών μέσα στο 2022 θα δημιουργήσει νέες πιέσεις.

Τα στοιχεία των τραπεζών

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών παρατηρείται μεγάλη ζήτηση (και εκταμιεύσεις) για
καταναλωτικά δάνεια, σε ποσά που φτάνουν πλέον τα αντίστοιχα για στεγαστικά, με παράλληλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

 Η ζήτηση στο τετράμηνο του έτους είναι αυξημένη κατά 80% και οι εκταμιεύσεις κατά 20%. Ακόμα, οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών κατά 20% μπορεί να δημιουργήσει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 400-600 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί και το 18μηνο έληγε στα τέλη του 2021, 1 στα 4 δάνεια γινόταν πάλι «κόκκινο» μέσα σε 18 μήνες από τη ρύθμισή του. Το ποσοστό αυτό, για τα δάνεια που έκλεισαν 18μηνο μετά τη ρύθμιση στο τέλος Μάρτη 2022, αυξήθηκε στο 30%, ενώ σήμερα σε ορισμένες κατηγορίες έχει αγγίξει το 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: