ΑΠΟ ΤΙΗΝ ΒΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΕ (ΜΕ ΤΗΝ ΣΎΜΦΩΝΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΦΙΤΖΙ) Η ΚΙΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥΣ..
Αλά καρτ η επιβολή της δημοκρατίας δια μέσου της σαρκοβόρας Νατοϊκής τίγρης Στους Ουκρανοφασίστες επιτρέπεται η επιλογή που μάλιστα την υπερασπίζονται εν όπλοις.. Συμπέρασμα «Πλειοψηφία» σημαίνει ότι όλοι οι ηλίθιοι είναι από την ίδια πλευρά.
Η περιοχή ήρθε στην επικαιρότητα μετά από τη νέα «αμυντική συμφωνία» που υπέγραψε η Κίνα με την κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι απειλούν ευθέως ότι «θα απαντήσουμε ανάλογα» στις «επιπτώσεις» για την περιφερειακή ασφάλεια. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των Ευρωατλαντικών που μιλάνε για «δικαίωμα της κάθε χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» (στην περίπτωση π.χ. της Ουκρανίας) αλλά δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα άλλων χωρών να κάνουν τις δικές τους συμμαχίες.
Από την πλευρά της, η Κίνα ισχυρίζεται ότι στόχος της δεν είναι να αποκτήσει στρατιωτική βάση στην περιοχή, ενώ η ίδια η συμφωνία προβλέπει - σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ - ότι οι Νήσοι «μπορεί να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει οπλισμένη αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής της τάξης», όπως και ότι η κινεζική κυβέρνηση αποκτά δικαίωμα «επισκέψεων πλοίων (σ.σ. ελλιμενισμών), ανεφοδιασμών, ενδιάμεσων στάσεων και διελεύσεων στις Νήσους».
Σημειωτέον, η συγκεκριμένη χώρα (που συναποτελούν πάνω από 900 νησιά και έχει περίπου 708.000 κατοίκους) μέχρι το 1978 ήταν βρετανική αποικία. Εξακολουθεί να ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, ενώ εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης (1.700 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, 9.500 χιλιόμετρα από τις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, 5.500 χιλιόμετρα από την Ιαπωνία, 6.000 χλμ. από την Κίνα), στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε θέατρο κρίσιμων μαχών μεταξύ Συμμάχων και Ιαπώνων.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο, οι διαφωνίες για τις διεθνείς συμμαχίες των Νήσων εκφράστηκαν και με διαδηλώσεις, ταραχές κ.λπ., μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Σογκαβάρε ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Πεκίνο (π.χ. διέκοψε διπλωματικούς δεσμούς που είχε με την Ταϊβάν).
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες: Η πρόσφατη περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, φαίνεται ότι επιτάχυνε τα παζάρια για την «ενίσχυση των δεσμών στην ασφάλεια» με την Παπούα - Νέα Γουινέα, όπου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου λειτουργούσε αμερικανική βάση.
Ο Κρίτενμπρικ βρέθηκε και στα νησιά Φίτζι, που τον Φλεβάρη είχε επισκεφτεί και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, μετά από 36 ολόκληρα χρόνια. Τότε άκουσε τον πρωθυπουργό των νησιών, Αγιάζ Σαγέντ Καϊούμ, να μιλά για «μια νέα περίοδο για την Αμερική στα γαλάζια σύνορα του Ειρηνικού» και να τονίζει ότι οι δύο χώρες «επιδιώξαμε να ενισχύσουμε από κοινού το "παιχνίδι" μας, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού των χωρών μας, των στρατών και της αστυνομικής δύναμης των Φίτζι, μέσω συνεργασίας ναυτικής επιτήρησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου