ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΚΟ..* Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ Θ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΝ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Όπως και το 2017 το σενάριο ενός «ακροδεξιού ατυχήματος» στην καρδιά της Ευρώπης για το οποίο ανησυχούσαν οι χώρες της ΕΕ αποφεύχθηκε.
Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η ασυνήθιστη για εθνική προεδρική εκλογή από κοινού παρέμβαση μέσω δημοσιεύματος στη Le Monde τριών σοσιαλιστών Ευρωπαίων ηγετών: του Γερμανού Όλαφ Σολτς, του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ και του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα υπέρ του Μακρόν.
Ο
εκφραστής του «ακραίου κέντρου» ή αλλιώς του οικονομικού φασισμού Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι ο πρόεδρος της
χώρας και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι ο πρώτος πρόεδρος που
επανεκλέγεται μετά τον Ζακ Σιράκ. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ δεν έχασαν την
ευκαιρία να μιλήσουν για μεγάλη νίκη της «Ευρώπης» του αυταρχισμού και της «ποδηγετημένης δημοκρατίας»
απέναντι στον λαϊκισμό και τον…πουτινισμό με τον οποίο συνδέουν τη
Λεπέν και όχι μόνον: Αλλά και εν δυνάμει όσους από τους λαούς της Ευρώπης έχουν ταχθεί στο πλευρό του Πούτιν.
O Μακρόν κατήγαγε μια πύρρειο νίκη με 58,2% έναντι 41,8% της Λεπέν σύμφωνα με τελικά αποτελέσματα αλλά: Με τον ίδιο δημοσίως να παραδέχεται ότι αυτό προέκυψε υπό τον φόβο της ανόδου του στυγνού εθνικισμού στην Γαλλική προεδρεία..
Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού της Μαρίν Λεπέν ωστόσο δείχνει όξυνση των αντιθέσεων και της πόλωσης καθώς ξεπερνά το 41% ενώ στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2017 είχε συγκεντρώσει 33,9%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος της άκρας δεξιάς κάτι που παρά τη συστημική προσαρμογή της και την προβολή χαρακτηριστικών κοινωνικής διαμαρτυρίας δείχνει τη σταδιακή «κανονικοποίηση» της ξενοφοβικής και αντιμεταναστευτικής ρητορικής σε ευρεία τμήματα της κοινωνίας.
Πριν 20 χρόνια. το 2002, ο πατέρας της σημερινής υποψήφιας Ζαν-Μαρί Λεπέν συγκέντρωσε μόλις 17.8% (o Ζακ Σιράκ πήρε 82,2% στον δεύτερο γύρο).
Η επόμενη μέρα στη Γαλλία δεν θα είναι περίπατος για τον Μακρόν και την ΕΕ. Η έξοδος από την πανδημία δεν έδωσε λύση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που οξύνθηκαν και συσσωρεύτηκαν. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σε έκταση χωρών της Ευρώπης και η ενεργειακή-αγροδιατροφική κρίση διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου