Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑ: ΤΟ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 Σπέρμα και αίμα η αποκλειστική παραγωγή της μιντιακής χαβούζας από την άυλη.."ενημερωτική" συνταγογράφηση..

 


Πέρασε πια μήνας και το στόρι της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζει να πουλιέται κομμάτι το κομμάτι σε κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Η φερόμενη ως δολοφόνος, κατηγορούμενη παιδοκτόνος, έχει αναχθεί στο απόλυτο προϊόν τηλεοπτικής κατανάλωσης και κέρδους. 

Για ένα τηλεοπτικό κοινό έτοιμο να «ψυχαγωγηθεί» έως θανάτου, γεμάτο αδηφαγία να τρυπώσει στις πιο αβάσταχτες λεπτομέρειες του δράματος. Για τηλεθεατές πεινασμένους να γευτούν τη «βαρβαρότητα του άλλου», προκειμένου να σιωπήσουν τη βαρβαρότητα που υφίστανται στη ζωή τους.


Η κανιβαλική εμμονή στην υπόθεση της Πάτρας από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, που με τη σειρά τους παρασύρουν στην επιτυχή πώληση του θεαματοθηρικού προϊόντος «Ρούλα Πισπιρίγκου» και τα έντυπα Μέσα, δεν οφείλεται μόνο στα πιστοποιημένα χαρακτηριστικά της infotainment (ενημεροδιασκεδαστικής) τηλεοπτικής πληροφόρησης. στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, τα γεγονότα δολοφονιών είναι τα πλέον αγαπητά και προσοδοφόρα, μέσω της μετατροπής τους σε μελοδραματικά στόρι. 

Η κάλυψή τους γίνεται σήριαλ, δραματοποιούνται και ανακατασκευάζονται στο στούντιο με καταπάτηση όλων των κανόνων δεοντολογίας. Αρκεί να θυμηθούμε την τρομολαγνική κάλυψη των εγκλημάτων «σατανιστών» και «παιδοκτονίας Δουρή» το 1994, όταν η ιδιωτική τηλεόραση προσδέθηκε στο άρμα της αμερικάνικης δραματοποιημένης ενημέρωσης. Αυτής που σύμφωνα με τον Τζον ΜακΜάνους αποτελεί τη «δημοσιογραφία των δυνάμεων της αγοράς», που ο Λανς Μπένετ ονοματίζει «μελόδραμα των ειδήσεων», το οποίο στέκεται σε επεισόδια και όχι σε θέματα, με τη δραματοποίηση των γεγονότων.


Ωστόσο, οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν αρκούν για να εξηγήσουν τη φονική ανάλγητη εμμονή στην υπόθεση της Πάτρας. Κατά τη γνώμη μας, συντελεί ένας επιπλέον παράγοντας: Η «πρωταγωνίστρια» είναι φτωχή. «Δείγμα» μιας κατακερματισμένης, «πτωχής τω πνεύματι» και με παντελή απουσία δράσης, κοινωνίας. Δεν έχει γνωριμίες, πάρε-δώσε και σχέσεις με εταιρείες, γόνους, δημόσιες σχέσεις, υπουργικά γραφεία κι όλα αυτά που προσφέρουν ασφάλεια και ασυλία σε πολλά άλλα τρομερά εγκλήματα βιασμών γυναικών και ανηλίκων, δολοφονιών οικογενειών μεταναστών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: