Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Συστημικός αντίπαλος η Κίνα

 Το κείμενο που υιοθετήθηκε από την Σύνοδο Κορυφής.. Και η πώληση της αρρώστιας προ της πώλησης του φαρμάκου; Τα ληστρικά μνημόνια; Η φίμωση του Τύπου; Η καθεστωτική λεηλασία; Ο αυταρχισμός δια του αποκλεισμού των κομμάτων της ανατροπής; Η εξαθλίωση; Που ακριβώς εντάσσεται;  Στα άνευ αξίας και σημασίας δίστηλα;


 

 Στην «Πυξίδα» ξεχωρίζουν οι αναφορές στην Κίνα, που χαρακτηρίζεται «εταίρος συνεργασίας, οικονομικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Διαπιστώνεται ότι «η Κίνα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε περιφερειακές εντάσεις» και καταγράφεται η ανησυχία για το άνοιγμα στην ψαλίδα του οικονομικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ:

«Η ασυμμετρία στο άνοιγμα των αγορών και των κοινωνιών μας έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανησυχίες όσον αφορά την αμοιβαιότητα, τον οικονομικό ανταγωνισμό και την ανθεκτικότητα (σ.σ. το πόσο εύκολα μπαίνουν κινεζικοί κολοσσοί και αγοράζουν κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια και δίκτυα στα κράτη της ΕΕ)».

Αντίστροφα, «η Κίνα τείνει να περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά της και επιδιώκει να προωθήσει παγκοσμίως τα δικά της πρότυπα. Ακολουθεί τις πολιτικές της, μεταξύ άλλων μέσω της αυξανόμενης παρουσίας της στη θάλασσα και στο Διάστημα, καθώς και με τη χρήση εργαλείων στον κυβερνοχώρο και την προβολή υβριδικών τακτικών».

Στον στρατιωτικό τομέα «η Κίνα έχει αναπτύξει ουσιαστικά τα στρατιωτικά της μέσα και στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τον συνολικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της έως το 2035, επηρεάζοντας την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Συμπερασματικά, η «Πυξίδα» καταγράφει την ραγδαία άνοδο της Κίνας, που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οξύνοντας στο έπακρο τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με τις ΗΠΑ και την ΕΕ:

«Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση της Κίνας στην περιοχή της, και στον κόσμο γενικότερα, θα σημαδέψουν το υπόλοιπο αυτού του αιώνα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί με τρόπο που θα συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τα συμφέροντα και τις αξίες μας. Αυτό απαιτεί ισχυρή ενότητα μεταξύ μας και στενή συνεργασία με άλλους περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους», αναφέρει το κείμενο που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: