Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

 Και πάντα υπό το πρόσχημα της οικονομικής δυσκαμψίας από την εκτροπή των δαπανών, της πανδημίας,της κλιματικής αλλαγής και εν τέλει της ενεργειακής και επισιτιστικής φτώχειας,  εξ αιτίας του πολέμου κατά της Φασιστο-ουκρανίας. Με το πόπολο να τα μηρυκάζει..

 

 
 
Σε φάση προετοιμασίας και σκληρών διαπραγματεύσεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, με φόντο την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια τη συνεχιζόμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, με επίκεντρο τη μακρoοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες εξελίξεις αξιοποιούνται και ως μοχλός επιτάχυνσης των ήδη προβλεπόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, στο προσεχές Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες της «Τραπεζικής Ενωσης», γύρω από την οποία συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες, με κεντρικό άξονα τους τρόπους χρηματοδότησης του υπό διαμόρφωση «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» καθώς και το «ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση με Εαρινές Προβλέψεις, που βέβαια θα αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει θέσει τους άξονες των νέων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της περιοχής, καθώς, μεταξύ άλλων, «ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο κρίσης ώστε τα κράτη - μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: