Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΨΕΜΑΤΑ ΕΠΙ ΨΕΥΔΩΝ

 Οι εγκληματίες της Δύσης ακολουθούν το ψέμα όπως οι πολιτικοί πριν από τις εκλογές και οι ερασιτέχνες αλιείς μετά το ψάρεμα..Ξανά μανά ανάρτησαν εικόνες της ρίψης μολότοφ σε ουκρανικά τατανκς κατά τις διαδηλώσεις του 2014 Κι όποιον μαλάκα πάρει ο χάρος δηλαδή η παραπληροφόρηση..

 

 


Σε ιστοσελίδες ενημέρωσης και στο Facebook διαμοιράζεται βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δείχνει τις ρίψεις βομβών μολότοφ από Ουκρανούς πολίτες εναντίον ρωσικών τανκς που έχουν εισβάλει στο Κίεβο. Ωστόσο, το επίμαχο βίντεο δείχνει περιστατικό που έλαβε χώρα το 2014 στην Ουκρανία και δεν σχετίζεται με την τωρινή εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.

Παραδείγματα: huffingtonpost.gr, debater.gr, usay.gr, ilialive.gr, madata.gr

Συγκεκριμένα διαβάζουμε:

Ουκρανία: Τανκ σε δρόμο του Κιέβου δέχεται βροχή από μολότοφ

Σκληρές οδομαχίες εκτυλίσσονται από το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων που επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και των ντόπιων δυνάμεων που αντιστέκονται σθεναρά.

Ενδεικτική είναι η στιγμή που ρωσικό τανκ προελαύνει σε δρόμο του Κιέβου, όταν δέχεται «βομβαρδισμό» από βόμβες μολότοφ μέχρι που τυλίγεται στις φλόγες.

Το υπό εξέταση βίντεο όπως αναρτήθηκε από τον παραπάνω λογαριασμό στο Twitter:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται ως πρόσφατο και, σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, δείχνει Ουκρανούς πολίτες να ρίχνουν μολότοφ σε ρωσικά τανκς που έχουν εισβάλει στο Κίεβο. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα, το περιστατικό που βλέπουμε διαδραματίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022.

Επίσης, ένα μικρό απόσπασμα (0:29-0:41) από το εξεταζόμενο βίντεο προβλήθηκε ως πρόσφατο πλάνο από την Ουκρανία σε ρεπορτάζ της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής “Πόλεμος στην Ουκρανία” του τηλεοπτικού σταθμού Mega, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το εξεταζόμενο βίντεο κυκλοφορεί στο YouTube από το 2014, και δείχνει πλάνα από τις συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, το προβαλλόμενο περιστατικό έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου του 2014 στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, και δείχνει τη στιγμή που διαδηλωτές ρίχνουν μολότοφ και πέτρες σε ειδικά αστυνομικά οχήματα που επιχειρούν να διασπάσουν το οδόφραγμα που έχουν στήσει.

[Μετάφραση περιγραφής]

Οι άνθρωποι προστατεύουν τα οδοφράγματα στην πλατεία Maidan στο Κίεβο, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις Berkut χρησιμοποιούν ειδικό όχημα για να διασπάσουν τους διαδηλωτές. 2.18.2014

Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί ένα μικρό μέρος από συγκρούσεις κατά τη διάρκεια σειράς διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, διήρκησαν για μήνες και κλιμακώθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014. [πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το επίμαχο βίντεο δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στην πραγματικότητα δείχνει πλάνα από σύγκρουση Ουκρανών διαδηλωτών με ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια: