Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Σε τροχιά ξεπουλήματος

 τα δημόσια νοσοκομεία ως να επρόκειτο περί περιουσίας της δεξιάς με τα λαμόγια της ιδιωτικής περίθαλψης να χειροκροτούν. Επιχειρηματική μονάδα και το νοσοκομείο Σπάρτης. Υποκλίνομαι. Τηρεί ο Μητσοτάκης τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο τζάμπας πέθανε. Μαζί του και ο εξαθλιωμένος λαός..



Μετά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έρχεται η σειρά του Νοσοκομείου Σπάρτης να λειτουργεί με όρους ιδιωτικού νοσοκομείου, καθώς η κυβέρνηση φέρνει σχετικό νομοσχέδιο (κύρωση «σύμβασης δωρεάς» με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - ΙΣΝ).

Οπως συνέβη και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η σύμβαση δεσμεύει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις την ανέγερση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη ώστε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως επιχείρηση του Δημοσίου, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Ο «Ελληνικός Τομέας Υγείας» με «CEO» και «οικονομικά αποδοτική λειτουργία»

Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης» δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Κάνοντας λόγο για το «κοινό όραμα υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ» να «αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης που λειτουργεί σήμερα και θα απευθύνεται στον ενήλικο και παιδικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, ειδικότερα του νομού Λακωνίας.

Ωστόσο, οι σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που υπόσχεται στον λαό της περιοχής θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός θα καλείται να πληρώσει ακόμη περισσότερα είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα.

Και στην περίπτωση του Νοσοκομείου Σπάρτης, μετά την παράδοση του έργου, η πλήρης κατοχή, νομή, δικαιώματα κ.λπ. θα ανήκουν στο ΝΠΙΔ, ώστε να ενισχύεται η αυτοτελής δράση του, σύμφωνα με τους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης που χαρακτηρίζει ένα ΝΠΙΔ.

Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες αφορούν ό,τι έχει σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του «CEO» (chief executive officer), όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επιχειρηματικό όμιλο και τα διοικητικά στελέχη του.

Σημειώνεται επίσης ότι προβλέπεται η μεταφορά, μετεγκατάσταση κλινικών, μονάδων και τμημάτων από το σημερινό Νοσοκομείο Σπάρτης προς το νέο, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν και λειτουργούσαν μετατρέπονται σε υποδομές του νοσοκομείου - επιχείρησης με την αντίστοιχη λειτουργία.

Ακόμα και οι «πατέντες» για τα έγγραφα που συνοδεύουν το έργο ως «προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας» προβλέπεται να μην αξιοποιηθούν για κάποια άλλη μονάδα δημόσια ή ιδιωτική, παρά μόνο για τις ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι όλων των άλλων.

Παράλληλα, το ΙΣΝ διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου σε ετήσια βάση αλλά και εκτάκτως για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του νοσοκομείου, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του κ.λπ., με παροχή προς αυτό όλων των εγγράφων και το δικαίωμα του ελέγχου τους.

Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν πρόκειται απλά για μια «δωρεά» που κατά διαστήματα γίνεται από τους καπιταλιστές και τα διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» που στήνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: