Είμαστε δημιουργήματα της τύχης και της αναγκαιότητας είχε γράψει ο σοφός των σοφών Κάρολος Μάρξ Για να τον δικαιώσουν πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Γουτεμβέργιος που σαν σήμερα παρουσίασε την περιούσια εφεύρεσή του μοχλό της πολιτισμικής μας εξέλιξης. Θα εκπλαγείτε από το πως και θα σας το διηγηθώ γιατί δεν θα το βρείτε σε καμιά Βικιπέδεια!
Επινοητικός και οξύνους ο ίδιος έλαβε παραγγελία από το υπό τον Πάπα καθολικό παπαδαριό να εφεύρει μια μηχανή που θα μείωνε τον όγκο της καταγραφής της γνώσης επειδή: Καταγραφόταν ακόμη σε ξυλο ή σε παπύρους και οι αποθηκευτικοί χώροι είχαν υπερχειλίσει..
Μετά από δεκαετία κοπιαστικής εργασίας απέτυχε και επισκέφθηκε τον ποντίφικα να του αναγγείλει απογοητευτικά.. Από το μυαλό του όμως η ιδέα δεν ξεκαρφώθηκε ποτέ.
Έτσι όταν βρέθηκε μια νύχτα σε γιορτή του κρασιού και είδε το μεθυστικό υγρό να χύνεται πάνω στο τραπέζι, πήρε ένα χαρτί να το στεγνώσει για να μην λερωθεί. Τζακ Ποτ !!
Αυτός αναφώνησε εύρηκα κι εμείς βιβλία αποκτήσαμε εύχρηστο τρόπο για να διαβάζουμε. Το σχήμα από το.. υγρό πυρ αποτυπώθηκε ως είχε στάξει στο τραπέζι ακριβώς. Με το που το ανακοίνωσε την επομένη στον Πάπα μπήκε σε πρόγραμμα χορηγίας ο Γουτεμβέργιος και σε ένα χρόνο από εκείνη την στιγμή η μηχανή του ανέλαβε τα υπόλοιπα για να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και φυσικά τη διάδοση τηςγνώσης στις μάζες
Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που ήταν υψηλής αισθητικής και τεχνικής ποιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου