Πάρτη μαύρης αγοράς..
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ενάντια στα πολύ υψηλά ενοίκια και την έλλειψη σπιτιών. Το πρόβλημα είναι παντού οξυμένο, ενώ επανέρχονται ακόμα και καταστάσεις που θεωρούνταν ότι ανήκουν σε άλλες εποχές, ή ότι αφορούν μόνο τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης.
Για παράδειγμα, το φαινόμενο εργαζόμενοι να μοιράζονται τους κοινόχρηστους χώρους με άλλους, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Σε κτίριο στη Στοκχόλμη, 50 άνθρωποι μοιράζονται 1.100 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή ζουν το πολύ σε 22 τετραγωνικά μέτρα. Το μέγεθος των «σπιτιών» ποικίλλει, από μια γκαρσονιέρα μέχρι μικροσκοπικούς κοιτώνες, όπου ίσα ίσα χωράει ένας άνθρωπος να περπατήσει δίπλα από το κρεβάτι χωρίς να αγγίξει τον τοίχο...
Στην τουριστική Βαρκελώνη, το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα μεταξύ 40-60 τ.μ. στο κέντρο της πόλης δεν πέφτει κάτω από 1.500 ευρώ, ενώ ολοένα και περισσότερα διαμερίσματα χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 10.000 νόμιμα τουριστικά καταλύματα για τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τα τσουχτερά νοίκια και την έλλειψη κατοικιών για μόνιμη ενοικίαση.
Χιλιάδες νοικοκυριά κάθε χρόνο εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν στα προάστια, όπου τα ενοίκια είναι φθηνότερα, αλλά αυτό προκαλεί άλλα προβλήματα στη συνολικότερη λειτουργία της πόλης. Για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να εξυπηρετούν με επάρκεια αυτές τις περιοχές, δημιουργείται μποτιλιάρισμα προς το κέντρο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Στο Βερολίνο, τα ενοίκια σχεδόν διπλασιάστηκαν το διάστημα 2007 - 2019, ενώ το πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα δεν λύνεται ούτε με τα περίπου 330.000 διαμερίσματα που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις και όπου τα ενοίκια ακολουθούν την ξέφρενη ανοδική πορεία της αγοράς.
Αποκαλυπτικά για τη συγκέντρωση της στέγης στη Γερμανία είναι τα στοιχεία για τους δύο μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η «Deutsche Wohnen» διαθέτει 114.000 διαμερίσματα στο Βερολίνο, όταν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες μαζί έχουν 243.000, από τα συνολικά 1,5 εκατομμύρια διαμερίσματα της πόλης. Ενώ η «Vonovia» διαθέτει περίπου 355.000 διαμερίσματα στη Γερμανία - περίπου 43.000 στο Βερολίνο. Συνολικά οι δύο κολοσσοί, που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, κατέχουν πάνω από 550.000 κατοικίες αξίας 80 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου