Όπως το είχα τότε και δια ζώσης προβλέψει ακριβώς.. Τις Νατοϊκές δολοφονικές επεμβάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Λιβύη θα τις ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αποσταθεροποίησης και εμφυλίου.. Ε, και ; Αυτό επιδίωκαν οι επικυρίαρχοι.. Για να τις στραγγίξουν και μετά να τις εγκαταλείψουν στη μαύρη μοίρα τους. Μπαίνουν στις πόλεις οι οχτροί κι εμείς γελούμε...
Η εξαγωγή της αμερικανικού τύπου δημοκρατίας δια μέσου των σκηνοθετημένων εκλογών της Δύσης βαθαίνει το χάσμα αντί να το καλύπτει.. Γι’ αυτό και η αναβολή τους την περασμένη Τετάρτη δεν είναι απλά μια απογοήτευση. Η Λιβύη διαλύεται και όπως το περιέγραψε ένας αναλυτής, «είναι εκτροχιασμός ενός τρένου σε αργή κίνηση».
Ο ΟΗΕ ή δεν έκανε τίποτα, ή οι λανθασμένες αποφάσεις του οδήγησαν στην αναβολή. Είχε καταγγείλει χρηματισμό αντιπροσώπων για την εκλογή Ντμπεϊμπά ως προσωρινού προέδρου, αλλά η διαδικασία δεν ακυρώθηκε ούτε επαναλήφθηκε.
Αυτή άρχισε να εκτροχιάζεται όταν ο σύμμαχος του Χάφταρ, Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Βουλής, υπέγραψε τον Σεπτέμβριο εκλογικό νόμο, χωρίς να τον θέσει σε ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην αναβολή των εκλογών.
Ο Σάλεχ κατηγορήθηκε από αντιπάλους ότι προσάρμοσε τον νόμο για να επιτρέψει στον Χάφταρ να επανέλθει ως επικεφαλής του στρατού του, εάν έχανε. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις υποστήριξε το νόμο, με συνέπεια ο ΟΗΕ να απωλέσει τη δυνατότητα να παίξει μεσολαβητικό ρόλο. Την απόφαση του Κούμπις στήριξαν η Γαλλία, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος.
Τελικώς, ο Κούμπις παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε η Στέφανι Γουίλιαμς, σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η Ρωσία δεν έβαλε βέτο στην τοποθέτησή της, αλλά περιέκοψε τις αρμοδιότητές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου