Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΙΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ

 Αρχή με ένα δις ευρώ στους Ομίλους από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης.. Εκτεθείτε εσείς στον χιονιά στην πείνα ή στην πανδημία και στις αυτοσχέδιες θερμάνσεις κατά βούληση. Ποιος σας είπε να μην έχετε εμβολιαστεί στο κρύο και ασιτία..

 

Στην υπογραφή των επιχειρηματικών συμφωνιών με 6 εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, για την αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για φτηνά δάνεια της ΕΕ, τα οποία με ενδιάμεσο κρίκο τις τράπεζες θα διοχετευθούν στη συνέχεια σε επιχειρηματικούς ομίλους και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα εκταμιευθούν άμεσα 970 εκατ. ευρώ, ενώ εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα 6 εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα - Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα - θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δάνεια με μηδενικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές μετακυλίονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής ...το 2058 και βέβαια θα συμπληρωθούν από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στο «υπερμνημόνιο» του Ταμείου, «με το νι και με το σίγμα», ως προϋπόθεση για να ανοίξουν τα νέα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες αφορούν την «πράσινη» μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και την εξωστρέφεια επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων. Αυτοί οι τομείς προβλέπονται στις σχετικές δανειακές συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να στηριχθεί η διοχέτευση των κονδυλίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, η σχετική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ρητά προβλέπει πως «η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων», ότι δηλαδή η εκταμίευση θα συνδέεται με την υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών», δηλαδή θα συνδυάζονται και με τις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Το σύνολο των εκταμιεύσεων από την ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να φτάσει τα επόμενα χρόνια σε 32 δισ. ευρώ τόσο με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και φτηνών ή και άτοκων δανείων. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων αλλά και από την ίδια συμμετοχή των ιδιωτών, που αναμένεται να συμβάλουν μόνο με ένα σχετικά μικρό μέρος στο συνολικό ύψος των επενδυτικών σχεδίων.

  • Στο μεταξύ, δίμηνη παράταση, μέχρι τις 28 Φλεβάρη, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022. Οπως διευκρινίζεται, η νέα προθεσμία περιλαμβάνει και την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας και τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: