Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

 Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου*:υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση ωρομισθίου χωρίς προειδοποίηση,

 

Η επίθεση από την πλευρά των εργοδοτών εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, με υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση ωρομισθίου χωρίς προειδοποίηση, επισημαίνει  η Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου ιδιωτική εκπαιδευτικός, μέλος των Παρεμβάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και του ΣΕΦΚ.

Στις εκλογές του ΣΕΦΚ που ξεκινούν την Παρασκευή 10/12 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 /12, θα κριθεί και κατά πόσο η μετεξέλιξη του ΣΕΦΚ σε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση σηματοδοτεί μία νέα πορεία στον κλάδο καθώς, όπως εξηγεί, «πολλοί χώροι της ιδιωτικής εκπαίδευσης (πχ ιδιωτικά ΙΕΚ) δεν εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα συνδικαλιστικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας».

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, η Κ. Θεοχαροπούλου τονίζει πως «τα δυο σωματεία του κλάδου (ΣΕΦΚ, Βύρωνας) αλλά και οι διάσπαρτες συλλογικότητες εργαζομένων όπως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της κοινής αγωνιστικής, ανατρεπτικής δράσης για τα μεγάλα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στην ενιαία κλαδική συγκρότηση».

Με την πανδημία πώς έχουν διαμορφωθεί οι εργασιακές συνθήκες στο χώρο των φροντιστηρίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την εμφάνιση της πανδημίας, οι εργασιακές συνθήκες όπως στους περισσότερους κλάδους, έτσι και στο χώρο των φροντιστηρίων, έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες. Συγκεκριμένα στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κατάσταση είναι σχεδόν μη βιώσιμη για τους εργαζόμενους, καθώς οι χαμηλές αμοιβές, η μη καταβολή δώρων/ επιδομάτων, η ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα. Η επίθεση από την πλευρά των εργοδοτών εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. Υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση ωρομισθίου χωρίς προειδοποίηση μόνο μερικά παραδείγματα. Η τηλεκπαίδευση αναδείχτηκε σε βασικό εργαλείο της εργοδοσίας για τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων., Ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή και τα αφεντικά ζητούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Εγγυημένα κέρδη από τα υψηλά δίδακτρα και ακόμα πιο συμπιεσμένοι μισθοί καλυμμένοι από το κράτος μέσω της αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: