Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΤΑΞΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΦΤΕΡΟΥ

 Μια από τις πλέον θρυλικές φιγούρες της Αθήνας ο Ανδρέας Νομικός έσβησε απόψε. Υποδυόταν τον ομοφυλόφιλο σε μια εποχή που αυτό προκαλούσε από επιθετικό σαρκασμό ως χοντρά αστεία για να πουλήσει την πραμάτεια του και δεν υπήρχε γειτονιά στην παλιά Αθήνα που να μην τον είχε γνωρίσει..

 



Μια ιδιαίτερα γραφική και συμπαθής φυσιογνωμία “έφυγε” σε ηλικία 84 ετών και μάθαμε και το όνομά του όσοι τον ξέραμε απλώς ως Ανδρέα ή “Φτερού”, όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείτο. 

Ήταν πλανόδιος μικροπωλητής και καθιέρωσε τη φράση “φτερά και πούπουλα” σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με πάντα εκκεντρικό ντύσιμο και συχνά με “σιθρού”, όπως λέγαμε κάποτε τα διαφανή ρούχα, και με ατάκες και “καρφιά” προς πάσα κατεύθυνση… 

Πέθανε σήμερα το πρωί έχοντας δίπλα του μέλη της οικογένειάς του, σε ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, καθώς εδώ και μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, παρότι μέχρι και προ διετίας συνέχιζε να δουλεύει και να πουλάει ξεσκονόπανα στον “politically correct” κόσμο μας. 

Ο Ανδρέας Νομικός διαλαλούσε την πραμάτεια του, που ήταν κυρίως φτερά για ξεσκόνισμα και με μια ψιλή φωνή φώναζε με νόημα «φτερά…και πούπουλα», όλα νάζι! Αν και εκείνα τα χρόνια το γεγονός ότι κάποιος ήταν gay προκαλούσε ειρωνείες ή και χοντρά αστεία, ο Ανδρέας Νομικός επίτηδες παρίστανε τον ομοφυλόφιλο για εμπορικούς λόγους στην ουσία. 

Είχε οικογένεια και τρία παιδιά, αλλά μάλλον έκρινε ότι ήταν καλό διαφημιστικό εύρημα το να τον θεωρούν gay. Γεννημένος στη Λήμνο, ήρθε από νέος στην Αθήνα. Είχε εμφανιστεί και σε ταινίες. Το 1973 βλέποντας τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ο Νομικός ή “Φτερού” πήγαινε στους φαντάρους περιπαικτικά και τους έλεγε: «Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; Τον Άγνωστο Πόλεμο;». 

Ήταν γενικά μεγάλο πειραχτήρι, πάντα με τον ιδιόμορφο τρόπο του. «Ποτίζουν τις συκιές»; Όταν εισέβαλαν τα κινεζικά προϊόντα στην Ελλάδα και μια κυρία του ζήτησε με απότομο τρόπο να της πουλήσει φτερό, του είπε ότι δεν ξέρει αν τα φτερά είναι από «ελληνική ή κινέζικη κότα»! 

«Μα τι λες καλή μου, τα φτερά της ελληνικής κότας είναι κοντά, χοντρά και πλαδαρά, με κάτι κιρσούς να, δηλαδή σαν και εσένα», της είπε. Του άρεσε πάντως να πειράζει και χωρίς να τον προκαλέσουν και έλεγε π.χ. σε θαμώνες καφενείου «α, τι ωραίο καρό σακάκι που φοράτε, σαν το τραπεζομάντηλό μου». 

Ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε πολλές κωμωδίες και σε αρκετές από αυτές σε ρόλο πωλητή φτερών ή σε ρόλο θηλυπρεπούς, σε κάποιες από τις οποίες συλλαμβάνεται για την “άσεμνη συμπεριφορά του”. Μεταξύ των ταινιών αυτών είναι ο “Δον Ζουάν για κλάματα” το 1960, 

“Ο καταφερτζής” το 1964, στις “Διπλοπενιές”, στην ταινία “Ένας ιππότης με τσαρούχια” το 1968, στον “Κλέφτη με φιλότιμο”, στην ταινία “Ναύτης του Αιγαίου”, μαζί με τον Βέγγο στο “Ποιος Θανάσης” και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: