Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 COVIT19:   Πλένει σκουπίζει καθαρίζει και μας κάνει αόρατους

 

Στις 8 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου. Μια «ιστορική δίκη», στην οποία ουσιαστικά απαγορεύεται η δημοσιογραφική κάλυψη! Με επιχείρημα τα μέτρα για τον Covid-19, απαγορεύτηκε η κάλυψή της από τους φωτορεπορτέρ και θα επιτραπεί η είσοδος σε 5, μόλις, εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είναι μια απόφαση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσιογράφων.

 

Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν τη δίκη, σε επιστολή τους, την οποία έφερε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», ζητώντας άμεση παρέμβαση της Ένωσης, σημειώνουν πως «η απρόσκοπτη παρουσία των δημοσιογράφων στη δίκη είναι παράγοντας δικαιοσύνης, δεν είναι ένα κλαδικό αίτημα». Το ζήτημα να μεταφερθεί η δίκη σε μεγαλύτερη αίθουσα έχει τεθεί, μένει να αποδειχθεί, αν η δικαιοσύνη θα αποδεχθεί τους μάρτυρες δημοσιότητας.

 

Η συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση λειτουργίας του ελληνικού Euronews, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για το λουκέτο, κυρίως στην Κύπρο, είναι να παραμείνει ενεργή μόνο η ιστοσελίδα με το μισό προσωπικό. Ήτοι, εκτός από τις δέκα περίπου απολύσεις συνεργατών, να γίνουν κι άλλες. Η λύση αυτή φέρεται να είναι εις γνώσιν και των Ελλήνων στελεχών της Κομισιόν, που συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Euronews με 12 εκατ. ευρώ ετησίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: