Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ -- ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ

 Πολιτική κατάντια Κάτι σα να λέμε εικονολάτρες και εικονομάχοι..

 

Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και της ProRata, σχετικά με τους ανεμβολίαστους πολίτες, που δημοσιεύεται από την ΕΦΣΥΝ δίνει μια ακτινογραφία των πεποιθήσεων, της «ταυτότητάς» τους αλλά και της τοποθέτησής τους όσον αφορά την κλίμακα «Αριστερά-Δεξιά».

 


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η απόφαση για μη εμβολιασμό τροφοδοτείται κυρίως από δύο πηγές. Πρώτον, από την ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία, δηλαδή από την ανησυχία για άμεσες ή ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Δεύτερον, από την ενόχληση η οποία προκαλείται από την πίεση που θεωρούν ότι ασκείται για εμβολιασμό.

Αντίθετα, η απόφαση των πολιτών να εμβολιαστούν, τροφοδοτείται από δύο βασικοί παράγοντες. Αφενός η ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία, αφετέρου το συλλογικό ενδιαφέρον για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και των οικείων προσώπων. Επιπρόσθετα, ως κύρια πηγή για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό αναγνωρίζονται οι ειδικοί που παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο και δευτερευόντως ο προσωπικός ιατρός.

Στην ερώτηση προς τους ανεμβολίαστους, σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν γνώμη εντός των επόμενων 12 μηνών, το 23% απαντάει πως είναι «πολύ απίθανο» να εμβολιαστεί και το 53% δηλώνει «βέβαιο» ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Επιπλέον, με βάση την αυτοτοποθέτηση στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά», οι «αριστεροί» είναι εκείνοι στους οποίους καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων (14%). Στους «κεντρώους», πάλι, καταγράφεται το μεγαλύτερο (39%), ενώ στους «δεξιούς» το δεύτερο μεγαλύτερο (27%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μεταξύ των εμβολιασμένων οι «κεντρώοι» είναι, πάλι εκείνοι στους οποίους καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (39%), ακολουθούμενοι από τους «δεξιούς» (28%) και τους «αριστερούς» (26%). Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι το 20% των μη εμβολιασμένων προκύπτει από τη δεξαμενή όσων θεωρούν χωρίς νόημα τη διάκριση «Αριστερά - Δεξιά».

Όσον αφορά την αποτίμηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, μεταξύ των εμβολιασμένων κυριαρχεί η αρνητική διάθεση: το 47% την κρίνει από «αρκετά» ώς «πολύ επιτυχημένη», ενώ το 52% από «λίγο» ώς «καθόλου επιτυχημένη».

Στους μη εμβολιασμένους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 4% και στο 95%, δηλαδή υπάρχει μια συντριπτική, σχεδόν καθολική, αρνητική αποτίμηση. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της διαχείρισης, τα αντίστοιχα ποσοστά των εμβολιασμένων (47% και 54%) και των μη εμβολιασμένων (8% και 91%) είναι παρεμφερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: