Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΒΙΤ 19

 Συγκρατημένη αισιοδοξία και ελπίδες από την βραζιλία για την αποφυγή της βαριάς νόσησης

 


Την ελπίδα ότι ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο βαρίας νόσησης λόγω Covid19, διετύπωσαν επιστήμονες. Πρόκειται για την φαρμακευτική ουσία φλουβοξαμίνη (fluvoxamine), που συνήθως χορηγείτε για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ή του άγχους με την μορφή χαπιού.

Η φλουβοξαμίνη φαίνεται, σύμφωνα πάντα με μία νέα μικρή  τυχαιοποιημένη μελέτη, να αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων ανθρώπων που νοσούν με ήπια μορφή Covid19 που δεν εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Η μελέτη αυτή αφορούσε 1500 ασθενείς με Covid19 στην Βραζιλία, με τους μισούς απο αυτούς να λαμβάνουν την Φλουβοξαμίνη και τους άλλους μίσους να λαμβάνουν ψευδοφάρμακο (placebo).Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν τουλάχιστος έναν παράγοντα κινδύνου πχ κάπνιζαν, ήταν πάνω των 50 ετών. Η ηταν διαβητικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα ποσοστά των ασθενών κατα την διάρκεια μιας περίοδου 28 ημερών, που χρειάστηκαν νοσηλεία μετά την χορήγηση της φλουβοξαμίνης, ήταν μικροτερα απο τα αντίστοιχα εκέινων που πήραν το ψευδοφάρμακο (11% έναντι 16%).

“Η μελέτη αυτή μας επιτρέπει να συμπαιρένουμε οτι η φλουβομαξίνη, αποτελέι μια αποτελεσματική, ασφαλής, χαμηλού κόστους και μάλλον καλά ανεκτή θεραπεία” δήλωσε ο ερευνητής Οτάβιο Μπερουάνγκερ σχετικά με την μελέτη. Ταυτόχρονα τόνισε οτι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιώργος Παναγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: