Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ELLINIKA HOACES

 Άνευ σημασίας η συγκεκριμένη παραπληροφόρηση και μικρό το κακό.. Δείχνει όμως τη σύγχυση που επιχειρούν τα υπόγεια παραγωγής πολιτικής φενάκης στον κοινωνικό ιστό εν μέσω πανδημίας των καπιταλιστικών ιών στα πεδία της οικονομίας και της υγείας.Καλημέρα..


Ισχυρισμός:

Διαδηλωτές στην Αυστραλία πέταξαν πολύχρωμες μπογιές στις αστυνομικές δυνάμεις.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία είναι από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα σε υποστηρικτές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αστυνομικών.

Εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο Facebook έχει μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται αστυνομικοί να είναι καλυμμένοι με χρώματα. Το κείμενο που τη συνοδεύει αναφέρει ότι πρόκειται για στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σχετικών δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας από πολίτες οι οποίοι αντιτίθενται στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης της COVID-19. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά τις νεότερες αποφάσεις που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όσους εργάζονται σε κατασκευές κτηρίων.

Ωστόσο, η εικόνα που χρησιμοποιείται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις δεν είναι από τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία, αλλά από την Ισπανία και δεν είναι πρόσφατη. Το στιγμιότυπο εντοπίστηκε σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον ισπανικό τύπο και ενημερώνουν για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη στις 29 Σεπτέμβριου του 2018.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω συγκεντρώσεων, εκτυλίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες που ήταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και μέλη της Αστυνομίας της Καταλονίας. Οι πολίτες διαμαρτύρονταν για την διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα από μέλη του Jusapol, ενός αστυνομικού συνδικάτου, καθώς τα μέλη του Jusapol αναφέρεται ότι ήθελαν να τιμήσουν την αστυνομική επιχείρηση Copernico που πραγματοποιήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οπτικοακουστικό υλικό από τα επεισόδια εντοπίστηκε σε ισπανικά ΜΜΕ όπως στην El pais, στη σελίδα διαμοιρασμού εικόνων Getty Images και στη σελίδα Alamy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: