Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Πρόκειται για τη σύναξη μιας αγέλης λύκων οι οποίοι θα ψηφίσουν τι θα φάνε για δείπνο εντός μιας στάνης με ευρωπαϊκά πρόβατα..

 


Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) εξέφρασε χτες σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του SPD, Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «στην κλίμακα από το 1 έως το 10, η πιθανότητα ενός τέτοιου συνασπισμού είναι 9», ενώ όλες οι Ενώσεις του γερμανικού κεφαλαίου επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για επιτάχυνση των παζαριών και γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σολτς ανέφερε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αναλόγως των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ομοσπονδιακές εκλογές», με το SPD, τους Πράσινους και το FDP να σημειώνουν άνοδο σε σχέση με το 2017.

Ισχυριζόμενος πως και τα τρία κόμματα υποστηρίζουν την «ιδέα της προόδου», ανέφερε ως ορισμένα βασικά σημεία σύγκλισης τον «τεχνολογικό εκσυγχρονισμό», «λύσεις για την κλιματική αλλαγή» και την «κοινωνική φιλελευθεροποίηση», απαριθμώντας έτσι βασικές προτεραιότητες των γερμανικών μονοπωλίων.

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε διερευνητικές επαφές πρώτα μεταξύ τους, επιχειρώντας να συμβιβάσουν διαφορές, προτού ξεκινήσουν οι κοινές διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαν να διεξαγάγουν αντίστοιχο παζάρι με το δεύτερο κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο επανάληψης του «μεγάλου συνασπισμού» SPD - CDU/CSU, ο Σολτς απάντησε ότι η CDU/CSU είχε μεγάλη απώλεια ψήφων (πήρε 24,1%) και «πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση». Βέβαια και το 2017 το SPD έλαβε το μικρότερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία του (20,5%) και παρ' όλα αυτά συγκροτήθηκε μεγάλος συνασπισμός με τη CDU/CSU, όταν απέτυχαν την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό CDU/CSU, FDP, Πρασίνων.

Για την ιστορία, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει τόσο με τους Φιλελεύθερους (FDP) όσο και με τους Πράσινους, ενώ με την CDU/CSU συγκυβερνούσαν στον μεγάλο συνασπισμό τα τελευταία 8 χρόνια και συνολικά 12 χρόνια από το 2005. Μεταξύ 1969 - 1998, επί σχεδόν 30 χρόνια, το FDP συμμετείχε συνεχόμενα σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μέχρι το 1982 με το SPD και μετά με την CDU/CSU. Από το 1998 κατείχαν οι Πράσινοι τον ρόλο του μικρότερου εταίρου σε κυβερνητικό συνασπισμό και συγκυβερνούσαν με το SPD μέχρι το 2005.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: