Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

 ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Ο,ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΤΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

 


Oι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του προέδρου Πούτιν. Ενώ δημοσκοπήσεις και κάποια πρώτα αποτελέσματα έδειχναν σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα, τελικά η αλλαγή συσχετισμών ήταν μικρή. Η τριήμερη διάρκεια και η διαδικτυακή ψηφοφορία (για την οποία καταγγέλλονται παρατυπίες) βοήθησε το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία να διατηρήσει ισχυρή πλειοψηφία, αν και έπεσε κάτω από το 50%. Σημαντική άνοδο είχε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξεπερνώντας το 20% (από 13% στις εκλογές του 2016).

Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει τη νοσταλγία του ρωσικού λαού για τη σοβιετική εποχή, καθώς η κυβέρνηση Πούτιν προχωρά σε κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που θεωρούνταν ακλόνητα από εκείνη την περίοδο. Αντίθετα, η φιλοδυτική αντιπολίτευση δεν έχει καμιά δυναμική στη Ρωσία παρά την προσπάθεια δυτικών ΜΜΕ να παρουσιάσουν την άνοδο του ΚΚΡΟ ως αποτέλεσμα του καλέσματος του κρατούμενου (και παλιού νεοναζί) Ναβάλνι να υπερψηφιστούν οι κομμουνιστές, ως μόνη υπαρκτή αντιπολίτευση που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία Πούτιν.


Βεβαίως, η πολιτική του ΚΚΡΟ σήμερα απέχει πολύ από θέσεις κομμουνιστικής αριστεράς. Με συνεδριακές αποφάσεις έχει στραφεί στη σοσιαλδημοκρατία, ενώ έχει κρατήσει την κομμουνιστική αναφορά για να εμφανίζεται ως συνέχεια της ΕΣΣΔ (βλ. φωτογραφία από την προεκλογική εκστρατεία του Ζιουγκάνοφ στο μουσείο αντιφασιστικής νίκης).  

Άλλωστε και ο Πούτιν έχει υιοθετήσει στη δική του πολιτική την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ ως γεωπολιτικής υπερδύναμης, αφαιρώντας τις επαναστατικές και διεθνιστικές αναφορές της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΚΚΡΟ στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική που ενισχύουν τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

Η αριστερά στη Ρωσία έχει υποχωρήσει, καθώς κάποιες πλευρές της, όπως οι Κομμουνιστές της Ρωσίας στηρίζουν τον Πούτιν, ενώ μικρότερες οργανώσεις όπως το Μέτωπο της Αριστεράς διχάζονται για ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια άλλη προοπτική σε κομμουνιστική κατεύθυνση μοιάζει μακρινή, αν και ο ρωσικός λαός εκφράζει νοσταλγία και διάθεση να υπερασπιστεί κατακτήσεις.

Παναγιώτης Ξοπλίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: