Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΕΥΧΕΣ

 ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ...ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΗΣ..

 


Για δεύτερη νύχτα μέσα σε σκηνές και σε αυτοκίνητα με τις μετασεισμικές δονήσεις να εντείνουν τον φόβο και την αγωνία πέρασαν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου. Οι άστεγοι κάτοικοι των σεισμόπληκτων χωριών υπολογίζονται σε 2.500, ενώ από τους πρώτους ελέγχους φαίνεται πως το 80% των κτιρίων είναι «κόκκινα» και «κίτρινα».

Ζημιές στο 80% των κτιρίων

Ο ισχυρός σεισμός έφερε αντιμέτωπους τους κατοίκους με ένα δύσκολο βράδυ στις περιοχές που σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές. Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου κατοικούν πάνω από 4.000 άτομα, η κατάσταση ήταν δύσκολη, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές καθώς αδυνατούσαν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτά. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κοινότητας Αρκαλοχωρίου, Χρυσούλα Κεγκέρογλου, περιγράφοντας πώς πέρασαν οι κάτοικοι το βράδυ στην περιοχή, στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου φιλοξενούνται περίπου 300 άτομα σε σκηνές τις οποίες έστησε ο Στρατός. «Έχουμε μωράκι 20 ημερών σε σκηνή, τρίχρονα παιδιά, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς. Από την Πέμπτη χαλάει ο καιρός και πρέπει άμεσα να βρεθούν σπίτια και ξενοδοχεία. Θα πρέπει το κράτος να δει τι θα κάνει για όλους εμάς που είμαστε σεισμόπληκτοι. Και στα γειτονικά μικρά χωριά έχουμε πάει σκηνές, όπου φιλοξενούνται γύρω στα 1.000 άτομα. Σε επιχειρήσεις και κτίσματα το 80% έχει ζημιές», ανέφερε.

Πηγή: Eurokinissi

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες στα κτίρια 

Την Τρίτη ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, από τα οποία:

  • Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ. εκ των οποίων 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτίρια και φαίνεται ότι 359 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτιρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία».

Πηγή: Associated Press

Τα συνηθισμένα ανεπαρκή μέτρα που δεν καλύπτουν το σύνολο των ζημιών εξήγγειλε η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα τα συνηθισμένα ανεπαρκή μέτρα που δεν καλύπτουν το σύνολο των ζημιών εξήγγειλε η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα εφαρμοστεί «το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα», δηλαδή τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους που δεν κάλυψαν ούτε το 100% των ζημιών, ούτε την απώλεια εισοδήματος.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, καθώς η στεγαστική συνδρομή όχι μόνο δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς, αλλά οδηγεί τους σεισμόπληκτους στα χέρια των τραπεζών.

Το δε παράδειγμα των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας ...μιλάει από μόνο του για την «ταχύτητα» του κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες, αφού πέρασαν κοντά έξι μήνες για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων που κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και να αρχίσει η απομάκρυνση των μπαζών.

Για τους δύο δήμους της περιοχής που χτυπήθηκαν από τον σεισμό (Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ έκτακτη ενίσχυση, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον να καλύψει τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί οι υποδομές. 

 Ο πρωθυπουργός μοίρασε ευχολόγια και ψίχουλα στους σεισμόπληκτους

«Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη του σεισμού στην Ελασσόνα, αλλά και των πρόσφατων πυρκαγιών στην Εύβοια, μοιράζοντας ευχολόγια, ψίχουλα για βοήθεια και κοντέινερ στα σχολεία», τονίζει η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κρήτη, υπενθυμίζοντας πως «οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακόμα περιμένουν τόσο τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δήθεν θα καταβάλλονταν άμεσα όσο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, περιουσιών και υποδομών».

Κλιμάκια του ΚΚΕ στο πλευρό των σεισμοπλήκτων

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και του Αρκαλοχωρίου που «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Στέκονται ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης της στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πληγέντων κατοίκων. Την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί και άλλα μέτρα ανακούφισής τους. Παράλληλα ανέδειξε τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι ενώ η Κρήτη είναι σεισμογόνος και η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα εδώ και περίπου 4 μήνες, εντούτοις δεν έγινε τίποτε στον τομέα της πρόληψης, της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. 

Πηγή: Eurokinissi

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση από σωματεία και φορείς

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους σεισμόπληκτους εκφράζουν ήδη σωματεία και φορείς του Ηρακλείου. Τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και των δεκάδων τραυματιών από το σεισμό στο Ηράκλειο εκφράζουν οι Ομάδες Γυναικών ΗρακλείουΑρχανώνΜοιρών και Μαλεβιζίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ). Όπως αναφέρουν, «οι Ομάδες Γυναικών μαζεύουμε είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους!».

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να συνδράμουν στην ανακούφιση των πληγέντων με συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής, κλινοσκεπάσματα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Καθημερινά 17.00-20.00 στην αίθουσα πολιτισμού της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (Αθηνάς 18, πίσω από το 3ο ΓΕΛ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: