Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ

 Εγκαταλειμμένοι οι σεισμοπαθείς της Ελασσόνας στο έλεος του θεού κι ενός ανάλγητου καθεστώτος της ατομικής ευθύνης. Ας πρόσεχαν..



▸Έξι μήνες μετά τον σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ιδιαίτερα της Ελασσόνας, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική. Η σεισμική δόνηση που άγγιξε τα 6 ρίχτερ προκάλεσε πλήθος ζημιών που ανέτρεψαν τη ζωή και τη καθημερινότητα εκατοντάδων ανθρώπων. Ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των καταστροφών παρόλο που ήδη από την επομένη γινόταν λόγος για άμεση κινητοποίηση της πολιτείας με πλήθος δεσμεύσεων χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό.

Περιγράφοντας τις συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι, ο Στάθης Ντούρος, Περιφερειακός Σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας – Ανταρσία για την Ανατροπή εξηγεί: 

«Οι άνθρωποι πέρασαν όλο το καλοκαίρι σε container. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού η κατάσταση σε Τύρναβο και Ελασσόνα βρίσκονταν στα όρια του βιώσιμου. Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται όμως οι σεισμόπληκτοι πρόκειται να περάσουν και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».

Λίγο μετά τον σεισμό, συστάθηκαν επιτροπές από τους κατοίκους οι οποίες επισκέφθηκαν κάποιους θεσμικούς παράγοντες, με τους δεύτερους να δίνουν μόνο κενές υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των ζημιών. 

Σύμφωνα με τους πληγέντες του Μεσοχωρίου, πολλά από τα container γέρνουν, το νερό έρχεται με σωλήνες άρδευσης και κατά συνέπεια δεν είναι ούτε πόσιμο αλλά ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, υπάρχει έλλειψη σε θερμαντικά σώματα, κουζίνες και πλυντήρια. 

Μέσα σε μια μακρά λίστα από αποδείξεις της ανεπάρκειας του κράτους προστίθεται και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σεισμόπληκτοι που δεν έχουν λάβει το «τρομερό βοήθημα» των εξακοσίων ευρώ! Η επιτροπή που συστάθηκε επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ελασσόνας στις 23 Σεπτεμβρίου, για να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα που αφορούν τόσο τη διαβίωση τους το επόμενο διάστημα όσο και την αποκατάσταση των περιουσιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: