Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤ' ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ

 «Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. 


 

Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Με τον νέο κλιματικό νόμο, που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή fora τολμηρές προτάσεις». 

Ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε την Πέμπτη τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι ενδεικτικός για το τι περιμένει τον λαό από τα περιβόητα «green deals» στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. 

Ποιοι θα ευνοηθούν και ποιοι θα βρεθούν και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Μας θύμισε μάλιστα τα όσα έλεγε ο Γ. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ίδιο θέμα, λίγους μήνες πριν: «Οι επενδύσεις αυτές (σ.σ. για την "πράσινη μετάβαση") δεν δημιουργούν βραχυπρόθεσμο κέρδος για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. 

Χρειάζεται επομένως ο δημόσιος τομέας να εντείνει τις προσπάθειες χρηματοδότησης και δημιουργίας κινήτρων για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις προσαρμογής». 

Είναι φανερό λοιπόν ότι οι πυρκαγιές αξιοποιούνται ήδη ως ευκαιρία για σχέδια ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, με εξασφαλισμένη «πράσινη» κερδοφορία. Και όλα αυτά με τα λεφτά του λαού, που στην περίπτωση των πυρόπληκτων θα ξεροσταλιάζει στο ταμείο για να εισπράξει και τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αποζημίωση για τη μεγάλη καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: