Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΑΠΗΡΧΑΙΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ..

 

Γιατί να συμβαίνει; Επειδή αντιθέτως του σοσιαλισμού που σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι ο άνθρωπος, στον καπιταλισμό είναι το κέρδος.. Ας τα εξαργυρώσουν τώρα στα ταμεία των νεκροταφείων..

 


Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή, με την πλειοψηφία των νεκρών να βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού Ρήνου στα γερμανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ο απολογισμός αναμένεται να χειροτερεύσει καθώς περισσότεροι από 1000 άνθρωποι είναι χαρακτηρισμένοι ως αγνοούμενοι — το αισιόδοξο σενάριο είναι πως η πλειοψηφία εξ αυτών αγνοούνται λόγω της κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, είναι δηλαδή ζωντανοί, απλά δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μαζί τους.

Περιοχές στα δύο κρατίδια της Γερμανίας είδαν να πέφτει μέσα σε ένα διήμερο όγκος βροχής διπλάσιος από αυτόν που πέφτει συνήθως κατά τον μήνα Ιούλιο, γεγονός ενδεικτικό των ακραίων καιρικών φαινομένων που γίνονται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η μικρή κοινότητα Altenahr/Altenburg στη γερμανική Ρηνανία-Παλατινάτο, πριν την πλημμύρα και κατά τη διάρκειά της.

Όμως πέρα από το προφανές ακραίο των φαινομένων, η καταστροφή έχει σαν επιπλέον αιτίες τις απαρχαιωμένες υποδομές και την αδιαφορία των αρχών για την έγκαιρη προειδοποίηση και την ασφάλεια των κατοίκων.

Η πλημμύρα κοντά στη Λιέγη του Βελγίου, για παράδειγμα, προκλήθηκε εν μέρει και από την κακή λειτουργία του φράγματος-γέφυρας Μονσίν. Το φράγμα είχε κατασκευαστεί το 1930 και οι αρχές του Βελγίου αποφάσισαν την ανακατασκευή του μόλις το περασμένο έτος, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Λόγω της ανακαίνισης λειτουργούν μόλις δύο από τις έξι πύλες του φράγματος, το οποίο αν καταρρεύσει θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Μαρτυρίες από τη Γερμανία κάνουν λόγο για καθυστερημένη, ανεπαρκή ή και καθόλου προειδοποίηση από τις τοπικές αρχές, με κατοίκους της πόλης Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ να δηλώνουν πως ειδοποιήθηκαν μόλις δύο ώρες πριν την πλημμύρα και πως έλαβαν από τις αρχές σακιά άμμου που δεν περιείχαν άμμο.

Ο αριθμός των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής, σε μία από τις θεωρητικά πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, κάνει σαφές το γεγονός πως η κλιματική καταστροφή δεν θα πλήξει μονάχα τον λεγόμενο «τρίτο κόσμο». Αλλά υπογραμμίζει επίσης και την υποκρισία των «πλούσιων κρατών», που επενδύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό και χαρίζουν δισεκατομμύρια σε τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, αγνοώντας την πρόνοια για την ασφάλεια των ίδιων τους των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: