Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

 


 Η «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με άξονα την απαλλαγή του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων ως όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των λαϊκών στρωμάτων και επιταχύνοντας ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς, είναι ο κύριος άξονας του νομοσχεδίου που χτες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Προβλέπει παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες και εξασφαλίζει επιπλέον 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου. Προβλέπει ακόμα «βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις» για τον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ τερματίζονται και τυπικά ο νόμος Κατσέλη και η όποια υποτυπώδης προστασία αυτός προέβλεπε για την πρώτη κατοικία.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεσπιτώσει και να εκβιάσει εργατικά - λαϊκά στρώματα για να ενισχυθούν οι τράπεζες και η ρευστότητα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που προβλέπει ότι οι διατάξεις για τον Πτωχευτικό Κώδικα θα ισχύουν από τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή από χτες, και όχι από τη μέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει χαιρετιστεί δεόντως από τις τράπεζες κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δίνοντας τα εύσημά τους στην κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ήταν και χτες κάτι παραπάνω από σαφής. Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση βάζει «το μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων, ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «η παροχή ρευστότητας» στις τράπεζες, «κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις» «για το καλό της οικονομίας». Είναι «δέσμευση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «να απαλλάξει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» και απέναντι στην ΕΕ, ώστε «αυτές να παίξουν τον ρόλο τους ως καταλύτες για τη μεταβίβαση της ρευστότητας των πόρων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα στη Βουλή θα ψηφιστεί η ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις για ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Ο ίδιος χαρακτήρισε «καλά νέα» την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παράδοσή τους σε εφοπλιστικό όμιλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα εξαπέλυσαν πυρά στην κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» των μέτρων της όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, δείχνοντας ότι μοιράζονται όλοι τον ίδιο καημό, αυτόν της διάσωσης των τραπεζών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μαμουλάκης, για παράδειγμα, ανέφερε ότι «οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι αποτυπωμένες και γνωστές. Στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, και με δεδομένες τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα ήταν φυσιολογικό η κυβέρνηση να έπαιρνε μια πρωτοβουλία για να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια των τραπεζών με εγγύηση πρώτης κατοικίας, όπως θα ήταν φυσιολογικό και να έπαιρνε και μια πρωτοβουλία για την ολιστική αντιμετώπιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, που εν μέσω πανδημίας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις» και αναφέρθηκε σε «εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, που η κυβέρνηση δεν εξετάζει», για τη δημιουργία «κακής τράπεζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: