Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

 

Τάσος Σιαφλέκης

 
 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον «Σπάρτακο», 27 Μάη, 9.30 π.μ., δικαστήρια Αλεξανδρούπολης.. Το αντιπολεμικό κίνημα επί ποδός ..πολέμου

 


▸ Την Πέμπτη 27 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί η νέα δίκη κατά του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, προκαλώντας ήδη ένα κύμα αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, του στρατού και του κράτους να κτυπήσει τον αγώνα των φαντάρων, το κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό και ευρύτερα το αντιπολεμικό κίνημα.

Η μήνυση εναντίον του αγωνιστή Νίκου Χαραλαμπόπουλου έγινε από πρώην διοικητή στρατοπέδου στην Αλεξανδρούπολη, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση» και αφορά δημοσιευμένες καταγγελίες στο μπλογκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2014 και την άνοιξη του 2018 από διαφορετικούς ανθρώπους, με παρόμοιο περιεχόμενο, χωρίς οι καταγγέλλοντες να γνωρίζονται μεταξύ τους ή να τους συνδέει κάποια άλλη σχέση πέρα από το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για να δικαιωθούν.

Αυτή η προσωπική στοχοποίηση κατά του Νίκου Χαραλαμπόπουλου συμβαίνει παρότι η λειτουργία του ιστολογίου είναι συλλογική ευθύνη της συνέλευσης της Επιτροπής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» αποτελούν συλλογικότητες του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος μέσα κι έξω από το στρατό, με εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, που φέρουν στο σύνολό τους την ιστορική ευθύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή.

Σε αυτή τη δίκη επιχειρείται να καταδικαστεί μέσα από μία σύνθετη, ύπουλη και μεθοδευμένη δίωξη των στρατιωτικών και κρατικών μηχανισμών, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η πολύμορφη και πολύχρονη δράση των στρατευμένων που αντιστέκονται στην πολεμική μηχανή του ελληνικού κράτους παλεύοντας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Άμεσος στόχος του συστήματος είναι να επιβάλλει σιωπητήριο…

Προφανώς ενοχλεί η δημοσιοποίηση καταγγελιών που αποτελεί στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας, για όσα συμβαίνουν στο στρατό. Το Δίκτυο «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης δίνουν φωνή, δημοσιεύουν και αναδεικνύουν πλήθος καταγγελιών για την κατάσταση στο στρατό στηρίζοντας τους στρατευμένους και βοηθώντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων τους, στη διαμόρφωση κινήματος μέσα κι έξω από το στρατό.

Υπερασπίζονται τα δικαιώματα των στρατευμένων και την αποφασιστική βελτίωση της ζωής τους ενάντια στα εξοπλιστικά προγράμματα και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας που γονατίζουν τον λαό, απέναντι στους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ενώ παράλληλα παλεύουν για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και συμβάλλουν στη δημιουργία αντιπολεμικού ρεύματος χρόνια τώρα με την αντίσταση στον μιλιταρισμό, στον εθνικισμό και στον πόλεμο.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν τρομοκρατούμαστε και δεν υποχωρούμε. Με την στήριξη των αγωνιζόμενων φαντάρων των οποίων συνέχεια είναι το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων “Σπάρτακος” και τη σημαντική αλληλεγγύη που εξέφρασαν με δηλώσεις και ψηφίσματά τους δεκάδες συλλογικότητες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος στο πρόσωπο του Νίκου Χαραλαμπόπουλου που εκπροσωπεί την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων στεκόμαστε απέναντι και σε αυτή τη δίωξη», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι δύο συλλογικότητες του αντιπολεμικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: