ΚΑΤΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ
Ελλάδα και Κύπρος σε άμεσο κίνδυνο συγκρούσεων εξ αιτίας της διάσκεψης της Γενεύης
«Στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οργανώνει υπό την αιγίδα του και δανείζει το κύρος του αξιώματός του σε μια διάσκεψη που αφορά τη συνταγματική συγκρότηση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η όποια λύση τυχόν εξευρεθεί στη Γενεύη θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ίδια την ΕΕ, στη λειτουργία της και τις διεθνείς σχέσεις της.
Όμως ο κ. Γκουτέρες απαγόρευσε στην ΕΕ να στείλει ακόμα και παρατηρητές σε μια διάσκεψη που αφορά το μέλλον ενός μέλους της και την ίδια, πολύ περισσότερο μάλιστα απ' όσο φαντάζονται οι μάλλον αλλοπρόσαλλοι ηγέτες της» τονίζει ο κ. Κωνσταντακόπουλος αναλυτής, συγγραφέας, παλαίμαχος ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, αλλά και συνεργάτης σε θέματα σχέσεων Ανατολής-Δύσης και ελέγχου των εξοπλισμών του αείμνηστου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Διότι, μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, το συζητούμενο στη Γενεύη σχέδιο λύσης του Κυπριακού αποδίδει στην Τουρκία πολύ προτού ενταχθεί η ίδια στην ΕΕ, δικαιώματα βέτο στην ΕΕ, μέσω του ισότιμου διαμοιρασμού της ψήφου της Λευκωσίας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που όμως ελέγχει ασφυκτικά η Άγκυρα.
«Υπό μία έννοια βάζει την Τουρκία στην ΕΕ προτού μπει! Αυτό βεβαίως αρέσει πάρα πολύ και στο Λονδίνο, για να διατηρήσει έναν μοχλό πίεσης και επιρροής στην ΕΕ και μετά το Brexit». Αυτό θα είχε συμβεί ήδη από το 2004, υποστηρίζει ο παλαίμαχος ανταποκριτής, αν η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα που έγινε τότε, «αγνοώντας τις πρωτοφανείς πιέσεις και καθαρές απειλές που δέχτηκαν από τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και πολύ μεγάλο μέρος της εξαρτημένης από αυτούς κυπριακής και ελληνικής "ελίτ"».
Τι θα συμβεί αν πετύχει η διάσκεψη
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος δεν τάσσεται υπέρ της επιτυχίας της διάσκεψης: «Θα επιβληθεί στον κυπριακό λαό μια άδικη λύση που δεν επιθυμεί και που δεν είναι βιώσιμη. Η σαφήνεια στις σχέσεις κυριαρχίας προστατεύει την ειρήνη.
Η "εποικοδομητική ασάφεια" της βρετανικής διπλωματίας είναι ο τρόπος να προκαλούνται συγκρούσεις» εξηγεί ο έμπειρος αναλυτής.
«Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λύση -επί της οποίας γίνεται η διαπραγμάτευση- να μη λειτουργήσει, αλλά να προκαλέσει, όπως και στο παρελθόν προκάλεσαν τα βρετανικά και αμερικανικά σχέδια για την Κύπρο, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και να παροξύνει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου