Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΜΑΓΕΔΟΝΑΣ

 Κατατέθηκε στη Βουλή το υπό την "γαργαλιστική" ονομασία Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πέμπτο μνημόνιο και ζωή σε λόγου μας !!!

 

 
Και επισήμως κατατέθηκε μέσα στη βδομάδα για έγκριση στην Κομισιόν το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια, το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», με βάση το οποίο θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων για το κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Στο «πνεύμα» των αντίστοιχων μεγάλων κρατικών παρεμβάσεων σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, το σχέδιο προβλέπει «χρήμα» με ουρά και αναδιαρθρώσεις, με βάση τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες στηρίζουν αναφανδόν και όλα τα αστικά κόμματα, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Εξ ου και το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων κατευθύνεται κυρίως στον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και της οικονομίας (πάνω από το 60%), όπως και στον Τουρισμό και τη στήριξη των λεγόμενων «εξωστρεφών» επιχειρήσεων, προκαλώντας μεταξύ των άλλων και τριβές ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου για τη «μοιρασιά» της λείας, των συνολικά 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία (18,2 δισ. άμεσες επιδοτήσεις στους ομίλους, συν 12,7 δισ. χαμηλότοκα δάνεια). Το κυβερνητικό σχέδιο επιδιώκει ταυτόχρονα και την ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου (π.χ. κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών, απόσυρση συμβατικών αυτοκινήτων, αλλαγή ενεργειακών δικτύων).

Παράλληλα, για να εγγυηθεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στρώνει το δρόμο τους με κάθε είδους προνόμια και διευκολύνσεις, όπως φορολογικές υπεραποσβέσεις (και μάλιστα με υποδιπλασιασμό του χρόνου απόσβεσης του παγίου ή διπλασιασμό του ποσοστού ετήσιας απόσβεσης), «ειδικές ενισχύσεις για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων», παραπέρα «απλούστευση» του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματική δραστηριότητα, εφαρμογή των νέων κανονισμών πολεοδομικού σχεδιασμού, με ειδικό σχεδιασμό για ΑΠΕ, βιομηχανία, Τουρισμό, «κίνητρα» για συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως και μέτρα για την «αναδιάρθρωση των ιδιωτικών χρεών», μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά στρώματα, για επαγγελματίες ΕΒΕ. Αυτά, πέρα και από τα κάθε είδους «δωράκια» σε συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, όπως π.χ. σε φαρμακοβιομήχανους, εφοπλιστές κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω, παρά τις «μεγαλοστομίες» της κυβέρνησης περί διασφάλισης καπιταλιστικής ανάπτυξης με «γερά θεμέλια», όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και την αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά επί της ουσίας «ρίχνουν λάδι στη φωτιά», αφού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση σε επόμενη φάση μιας νέας, ακόμα βαθύτερης κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, ενώ αφήνουν ακόμα πιο «εκτεθειμένη» την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία στις διεθνείς αναταράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: