Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ

 ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ !!! 


Επιχειρήθηκε η διάψευση των καταγγελιών του Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου σε σχέση με τις παρενέργειες του ΆστραΖενέκα και αποκαλύφθηκαν τα ανατριχιαστικά ψεύδη Κικίλια

 


Ανακοίνωση για να διαψεύσει τις καταγγελίες του παραιτηθέντος μέλους της Επιτροπής του Φαρμακοεπαγρύπνησης, Παναγιώτη Γ. Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, για μη επισταμένη καταγραφή των παρενεργειών των εμβολίων κατά του κορονοϊού και ειδικότερα της AstraZeneca, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). 

Ωστόσο, με την ίδια ανακοίνωση ο ΕΟΦ «καρφώνει» τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με δημόσιες δηλώσεις του. Ειδικότερα, στις 16 Μαρτίου ο Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε για περιστατικό θρόμβωσης που αναφέρθηκε στην Ελλάδα, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι «ελέγχθηκε» από τον ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν έχει καμία σχέση. 

«Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στη χώρα μας, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca» υποστήριξε συγκεκριμένα ο υπουργός. Ωστόσο ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «(...) 

Το περιστατικό εξετάσθηκε από την ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. Στις 09/3/21, αμέσως μόλις εστάλη η ΚΚ και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους θεράποντες ιατρούς. Στις 16/3/21 συνεκλήθη εκ νέου η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια της Ε.ΦΑΡ. Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των διαθέσιμων κλινικών και εργαστηριακών στοιχείων του συγκεκριμένου περιστατικού, έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό. 

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. κατέταξε το περιστατικό στον βαθμό "possible". Εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία, το περιστατικό θα επανεξετασθεί. Ο ΕΟΦ απέστειλε την αξιολόγηση αυτή στην ευρωπαϊκή βάση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών, η οποία προηγήθηκε κατά 2 ημέρες της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για παρόμοια σπανιότατα περιστατικά θρομβώσεων με συνοδό θρομβοπενία (possible risk) του εμβολίου της Astra-Zeneca (AZ) (...)». 

 Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, ο Βασίλη Κικίλιας, παρότι ήταν σε εξέλιξη η έρευνα, υποστήριζε πως ο ΕΟΦ έχει αποφανθεί και έχει αποδειχτεί ότι δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca το περιστατικό της θρόμβωσης. Ωστόσο την ίδια ημέρα, 16 Μαρτίου, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη σύνδεση του εμβολίου με το περιστατικό της θρόμβωσης ως «possible», τονίζοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα πως «έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: