Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

 ΤΙΜΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ

 

Συν όχλω αμαθία πλείστον κακόν. – Ο ηλίθιος όχλος είναι πολύ μεγάλη συμφορά. Ευριπίδης..


 

● Το 1798 διέταξε τους υφιστάμενούς του ιεράρχες ν’ αναζητήσουν και να καταστρέψουν τα «θολερά» γραπτά του δολοφονημένου Ρήγα. 

● Το 1806 συνέβαλε καθοριστικά στο ξεκλήρισμα της κλεφτουριάς: «Τότε κάμνει ένα φιρμάνι ο σουλτάνος, να σκοτώσουν τους κλέφτας. Αφοριστικό έρχεται του Πατριάρχου διά να σηκωθεί όλος ο λαός, και έτζι εκινήθηκεν όλη η Πελοπόννησος, Τούρκοι και Ρωμαίοι, κατά των Κολοκοτρωναίων», διαβάζουμε στις αναμνήσεις του Γέρου του Μωριά («Διήγησις συμβάντων», Αθήνησιν 1846, σ.16). 

● Το 1819 καταδίκασε με εγκύκλιό του τη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία, σαν «τερατώδη» και «σατανική» καινοτομία που διαφθείρει τους νέους και τους καθιστά «επιβλαβείς εις τα πολιτεύματα» (δηλ. στα καθεστώτα). 

● Τον Μάρτιο του 1821 αφόρισε την ελληνική επανάσταση και με εμπιστευτική εγκύκλιό του διέταξε τους μητροπολίτες να κυνηγήσουν αμείλικτα όσους δεν σπεύσουν να δηλώσουν υποταγή «τη εφ’ ημάς θεοδότω κραταιά βασιλεία» του σουλτάνου. Δύο βδομάδες αργότερα απαγχονίστηκε, κατά την πάγια τότε οθωμανική πρακτική απόδοσης ευθυνών στα υψηλόβαθμα στελέχη της Αυτοκρατορίας, σαν αποτυχημένος αξιωματούχος της Πύλης που έχασε τον έλεγχο του ποιμνίου του. 

«Ω τον ηλίθιον Σουλτάνον! Τους φίλους του σφάζει», σχολίασε εύστοχα ο Αδαμάντιος Κοραής («Επιστολαί», Εν Αθήναις 1885, σ.164). Γνωστά όλα αυτά και χιλιοειπωμένα. Για τη σημερινή επέτειο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ως εκ τούτου η διαδρομή, μέσω της οποίας ο άνθρωπος που αφόρισε την Εθνεγερσία αποκαταστάθηκε τελικά ως κεντρική μορφή στο ηρωικό της πάνθεο.

Το παπαδαριό και ο όχλος του ή αλλιώς το ποίμνιό του..

Δεν υπάρχουν σχόλια: