Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΛΑ 2022..

 

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία για τους θανάτους Mε τους θανάτους χιλιάδων εργατών μεταναστών συνεχίζουν να στιγματίζονται τα έργα υποδομής ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας «Guardian», οι νεκροί εργάτες – στην πλειοψηφία τους μετανάστες – ανέρχονται πλέον σε 6.500. 

 


Και έχουμε ακόμα σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 2022, οπότε και είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η διοργάνωση… Qatar Madhu BollapallyΗ Latha Bollapally, και ο γιος της Rajesh Goud, κρατούν τη φωτογραφία του άντρα της Madhu Bollapally, 43 ετών, μετανάστη εργάτη που σκοτώθηκε στο Qatar (φωτο Kailash Nirmal) 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Guardian», περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από το 2012, όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ. 

Η μεγάλη πλειοψηφία τους μάλιστα φαίνεται ότι έχουν βρει το θάνατο την τελευταία πενταετία, καθώς το 2015 τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 1.200 θύματα. Πολύ μεγάλος εμφανίζεται επίσης να είναι ο αριθμός των εργατών που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί ακόμα και σε αναπηρία (ακρωτηριασμούς κ.λπ.).

Τα όσα συμβαίνουν στα έργα στο Κατάρ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν μεγαλοεργολάβοι και πολυεθνικές κατασκευαστικές που έχουν αναλάβει τα έργα, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους. 

Επιπλέον, έχουν υπάρξει σημαντικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων εργατών, που θυμίζουν σκλάβους, με παρακράτηση των εγγράφων τους, απειλές κατά της ζωής τους κ.λπ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συγκεκριμένος αριθμός νεκρών προκύπτει από έρευνα στα επίσημα κυβερνητικά αρχεία των χωρών από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των εργατών που εργάζονται στα έργα του Μουντιάλ. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί εργάτες που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα. 

Το Κατάρ αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων και των θανάτων στα έργα, ισχυριζόμενο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων προήλθε από φυσικά αίτια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής για τους μετανάστες βελτιώνονται διαρκώς την τελευταία δεκαετία (sic!). Από την πλευρά της η διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, FIFA, ουσιαστικά παραμένει αμέτοχη και όλα αυτά τα χρόνια αναλώθηκε σε … συστάσεις προς τους διοργανωτές για τα μέτρα ασφαλείας. Με πληροφορίες και από Ριζοσπάστη Πόσοι εργαζόμενοι στο Κατάρ πέθαναν μέχρι τώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο; 

Το σκάνδαλο που περιβάλλει τη διαφθορά στο βρώμικο λόμπι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που ακούει FIFA, έχει εστιάσει την προσοχή του και στους εργαζόμενους που πέθαναν για την κατασκευή των φαραωνικών γηπέδων στο Κατάρ για το World Cup του 2022. Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για τους μετανάστες στο Κατάρ είναι τρομακτικές. 

Πολλές ώρες στο λιοπύρι, χαμηλοί μισθοί και ύπνος πάνω σε τάβλες, αποτελούν καθημερινή δοκιμασία για χιλιάδες – που δεν μπορούν να φύγουν κιόλας χωρίς βίζα εξόδου. DohaΤο Κατάρ ανησυχεί όχι φυσικά για τα δεινά των εργαζομένων, αλλά για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας: μια ομάδα του BBC συνελήφθη εκεί πρόσφατα, ενώ πολλοί εργαζόμενοι πεθαίνουν καθημερινά. 

Ένα γραφικό που δημοσιεύθηκε στην Washington Post που έκανε το γύρο στα ΜΚΔ δείχνει τους (σχετικά) μικρούς αριθμούς θανάτων άλλων πρόσφατων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων – από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας – σε σχέση με το Κατάρ

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το μακρινό 2013 σε μια έκθεση της (ΣΣ – «αταξικής» οπορτουνιστικής) Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (International Trades Union Confederation), με την ονομασία The Case Against Qatar (όπου μπορείτε να βρείτε πολλά «στατιστικά» -το μόνο που λείπει είναι οι πραγματικοί αυτουργοί). 

Η ITUC επισκέφτηκε μάλιστα στις πρεσβείες του Νεπάλ και της Ινδίας, δύο χώρες που αποτελούν την πηγή πολλών μεταναστών εργαζομένων που πηγαίνουν στο Κατάρ και είχαν μετρήσει περισσότερους από 400 θανάτους σε ένα χρόνο από τους συνολικά 1.239 θανάτους τα τρία χρόνια έως το τέλος του 2013. 

Επιλεκτικές σχέσεις (Photo Shealah Craighead) Ωστόσο, το Νεπάλ και η Ινδία αντιπροσώπευαν (το 2013) μόνο το 60% περίπου των ~1,4 εκατομμυρίων (!!) μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, οπότε ο συνολικός αριθμός των θανάτων μεταναστών εργαζομένων είναι σίγουρα υψηλότερος. 

Τα ίδια διαπίστωσε και η δικηγορική εταιρεία DLA Piper, στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ για να εξετάσει το ζήτημα, προσθέτοντας αριθμούς για τους θανάτους εργαζομένων από το Μπαγκλαντές – αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε περίπου 1.800 τα τρία χρόνια, ή 600 το χρόνο. 

Αλλά αυτό θα αποτελούσε μόνο μέρος της ιστορίας, καθώς το Κατάρ φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών εργαζομένων από άλλες χώρες, από την Αίγυπτο έως τις Φιλιππίνες και αυτοί δεν κατασκευάζουν μόνο τις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Οι περισσότεροι –όντας έμπειροι οικοδόμοι, δημιουργούν τα πάντα γύρω από το Κατάρ.  Εκτός από τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χτίζονται μετρό, ξενοδοχεία, ακόμη και μια ολόκληρη πόλη, για να μην αναφέρουμε ένα αεροδρόμιο, πολλούς δρόμους, ένα νέο σύστημα αποχέτευσης στην κεντρική Ντόχα και 20 ουρανοξύστες… 

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα υποδομών στο Κατάρ υποτάσσεται πλήρως στην ημερομηνία παράδοσης του World Cup, χωρίς να σημαίνει πως εάν δεν υπήρχε Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα γίνονταν κατασκευές. Η οικονομία του Κατάρ τριπλασιάστηκε σε μέγεθος μεταξύ 2005 και 2009, και είχε ήδη ξεκινήσει μια κατασκευαστική άνθηση προτού «κερδίσει» τη διοργάνωση του 2022.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, σύμφωνα με μια εκτίμηση, το ένα τρίτο των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ δεν εργάζονται καν στις κατασκευές. Στο μεταξύ η ινδική κυβέρνηση –αβαντάροντας την κατάσταση, ανέφερε σε δελτίο τύπου: «Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος της κοινότητάς μας, ο αριθμός των θανάτων είναι αρκετά φυσιολογικός»…

Φυσικά, η Ινδία είναι μια πολύ φτωχή χώρα και το Κατάρ είναι μια πολύ πλούσια χώρα – η πλουσιότερη στον κόσμο όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ – που βασίζεται σε ξένους για εργατικό δυναμικό, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μετανάστες εργάτες να αποτελούν το 86% του πληθυσμού και το 94% του εργατικού δυναμικού (ο πληθυσμός από 1.448.446 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή 2008, εκτινάχτηκε το 2020 σε 2.773.221!) 

Στις αρχές του 2017, ο συνολικός πληθυσμός του ανερχόταν στα 2,6 εκατομμύρια, οι οποίοι αποτελούνταν από 313.000 πολίτες του Κατάρ και 2.300.000 μετανάστες… Εκτός από τους οικοδόμους 10άδες -ίσως και 100άδες χιλιάδες είναι οι “οικιακοί βοηθοί” 

Πρόκειται για ένα σύστημα που συνεχίζει να επιτρέπει στους εργοδότες να αντιμετωπίζουν τους οικιακούς|ες εργαζόμενους|ες όχι ως ανθρώπινα όντα αλλά ως αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή τους. — Steve Cockburn, επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας Qatar workers home

 🆘 Εργάζονται κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας, -πολύ περισσότερο από ό, τι επιτρέπει ο «νόμος». 

🆘 Με κατασχεμένα τα διαβατήριά τους από τους εργοδότες τους, πληρώνονται με καθυστέρηση υφιστάμενοι βίαιες προσβολές και επιθέσεις, ενώ πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κακοποιήσεις και εγκληματικές πράξεις –μεταξύ αυτών καθημερινούς βιασμούς ενώ υπάρχει και εκτεταμένη ατιμωρησία 

🆘 Οι παραβιάσεις ενισχύονται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και το σύστημα που συνεχίζει να παρέχει στους εργοδότες υπερβολικές εξουσίες έναντι των υπαλλήλων τους και ασυλία. Οι καταγεγραμμένες μετανάστριες εργαζόμενες ως οικιακό προσωπικό είναι 173.000 στο Κατάρ. 

Ατέχνως

Δεν υπάρχουν σχόλια: