Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ


 ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΥΜΠΑΝΩΝ


Απλή προειδοποίηση: Πρόκειται περί γιγαντιαίας πρόβας πολέμου που αν απευκταία συμβεί δεν θα βρει ο παπάς τίποτα να θάψει..

 

 
Μια νέα φουρνιά Αμερικανών φονιάδων έφτασε στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη: Στον ακριτικό λιμένα έδεσε το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Endurance», ξεκινώντας τη διεκπεραίωση της 1ης από τις συνολικά 7 «δόσεις» χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και πολεμικών μέσων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα πάλι μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου (οδικό και σιδηροδρομικό) προς βορρά, για να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας «μηνύματα» και στην Κίνα, η επιρροή της οποίας στην περιοχή μεγαλώνει.

Οσοι έφτασαν τώρα είναι ενταγμένοι στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπρόσθετα σε όσους σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους (χερσαία) ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων, που γίνεται μέσω Αλεξανδρούπολης και Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB), η οποία αναπτύσσει μέσω των δύο λιμένων μια τεράστια δύναμη, συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawk», 10 «CH-47 Chinook», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apache» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Μέχρι τις 5/3, περίπου 30 ελικόπτερά τους ξεφορτώνονται στο λιμάνι, στροφεία και λοιπά εξαρτήματα συναρμολογούνται επιτόπου και απογειώνονται για τον προορισμό τους, τη Ρουμανία. Τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού διεκπεραιώνονται προς Ρουμανία οδικώς, σε κομβόι.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα, μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1ης CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία, άλλο ένα σημείο που έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Μόλις τελειώσει το ξεφόρτωμα της 1ης Ταξιαρχίας θα ξεκινήσει η αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα, ελικόπτερα της οποίας προσγειώθηκαν ήδη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Πέραν της επιχείρησης «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με τουλάχιστον 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» έως τον Αύγουστο (με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021»), θα αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη για «άλμα» στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021». Μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: