Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ:

 Πατενταρισμένο δούλεμα με την σφραγίδα του καθεστώτος..

 


 Τα στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων καθεστωτικών κομμάτων, που καταγγέλλουν τις «αδικίες» των φαρμακευτικών εταιρειών επειδή καθυστερούν την προμήθεια των εμβολίων, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού. 

Οι ίδιοι που ζητάνε άρση της πατέντας, για να γίνει τάχα το Φάρμακο ...κοινωνικό αγαθό, έχουν «μπουκώσει» με προνόμια και διευκολύνσεις τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως και άλλους «δυναμικούς» και «εξωστρεφείς» κλάδους της οικονομίας, όπου η κερδοφορία αυξάνει παράλληλα με την εργασιακή εκμετάλλευση και τα κάθε είδους μέτρα στήριξης των επενδύσεων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο και βάσει του οποίου ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι φαρμακευτικές υποχρεούνται να επιστρέψουν στο κράτος, λόγω υπέρβασης της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, συμψηφίζεται με δαπάνες των εταιρειών για έρευνα και επενδύσεις.

 Με τον τρόπο αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες επιδοτούνται έμμεσα με «ζεστό» κρατικό χρήμα και υπολογίζεται ότι την επόμενη πενταετία θα «μασουλήσουν» σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. 

Ηδη το 2019 καταγράφηκε εκτίναξη των εξαγωγών φαρμάκων στα 1,9 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή +32,5%), με το Φάρμακο να αποτελεί σταθερά το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης, μετά τα πετρελαιοειδή. 

Και αν ψάξει κανείς να βρει πώς ωφέλησαν το λαό η ανάπτυξη και η «εξωστρέφεια» του κλάδου, θα καταλήξει στο εξής αποστομωτικό στοιχείο: Οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα από την τσέπη των ασθενών άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ το 2019! 

Η πραγματική «πατέντα», λοιπόν, είναι τα μέτρα κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο για να θωρακίζει την κερδοφορία του, την ώρα που οι ανάγκες του λαού συνθλίβονται. Και αυτήν την πατέντα μπορεί να τη σπάσει μόνο ο λαός με την πάλη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: