Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ

 Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ


 Επί δύο δεκαετίες προβάλλονταν -- της τηλοψίας προηγηθείσης-- διαγωνισμοί μαγείρων προκειμένου να εξυπηρετηθεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού! Έτσι αντιλαμβάνεται το καθεστώς τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά.. Η αυλή με τα δουλικά των Βησιγότθων.. 

 


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ είναι «εμβληματικό», επειδή «θέτει πλέον όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μην πηγαίνει προς τα κάτω το ελληνικό πανεπιστήμιο». 

Και τι σημαίνει αυτό; Οπως εξήγησε ο ίδιος, «το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν το αφήνουν να κάνει κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια πολλές φορές ή δραστηριότητες που συνδέουν το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας». 

Η τεράστια ανεργία, όμως, των απόφοιτων επιστημόνων, οι μισθοί πείνας για τους περισσότερους απ' αυτούς και το τεράστιο «brain drain» στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης δεν οφείλονται στην «κακή σύνδεση» του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. 

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οσο κι αν η κυβέρνηση μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις στη νεολαία για δουλειά και καριέρες, η λειτουργία των πανεπιστημίων με όρους ΑΕ και η βαθύτερη διασύνδεσή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που υποτάσσουν τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα στις ανάγκες των μονοπωλίων, βαθαίνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, στην κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ, αλλά και στην εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις λαϊκές ανάγκες. 

Γι' αυτό η ένταση της καταστολής στοχοποιεί το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ήρθε κι ένα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Αυγής», που ...παρουσίαζε με φωτογραφίες τις στολές που θα φορούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και σημείωνε ανάμεσα στα άλλα: 

«Ερωτηματικά ωστόσο προκύπτουν για τον σχεδιασμό της στολής: Πόσο κόστισε και πόσο θα κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό το νέο είδος καταστολής της κυβέρνησης, με τις 1.000 νέες προσλήψεις αστυνομικών; 

Εγινε διαγωνισμός ή για άλλη μία φορά προτιμήθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης, όπως έχει συνηθίσει να κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, με πρόσχημα την πανδημία;»! Μιλάμε δηλαδή για ερωτήματα ...που καίνε! Γιατί δεν προτείνουν κι έναν κοινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να διαλέξουν μαζί τον σχεδιαστή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: