Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ινδία: Ή τώρα ή ποτέ

 Κοινωνικό σεισμό προκάλεσε η παγκόσμια ολιγαρχία με τις  ..αντιστοιχου έντασης των Ελληνικών μεταρρυθμίσεις στη χώρα του Γκάντι.. Άχνα δεν βγάζουν έντρομα τα εγχώρια ΜΜΕ Σαν να συμβαίνουν σε κάποιο άλλο Σύμπαν αυτά..

 

Ξεσηκώθηκαν οι Ινδοί αγρότες και απόκλεισαν το Δελχί με τον Μόντι ν' απαντά με άρματα μάχης τα οποία όμως εξουδετέρωσαν οι διαδηλωτές που στο μεταξύ είχαν πετάξει την ισχυρή αστυνομική δύναμη στα χαντάκια.. Οι μάχες μαίνονταν ως το μεσημέρι με τους διαδηλωτές ανυποχώρητους..

 

 

Μαρίνα Βήχου

 Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν για το νέο γεωργικό νόμο της Ινδίας διέσχισαν ένα αστυνομικό οδόφραγμα γύρω από την πρωτεύουσα την Τρίτη, επισκιάζοντας τον εορτασμό της Ημέρας Δημοκρατίας της χώρας σε μια χαοτική και βίαιη σκηνή στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο του Δελχί. Μπήκα στον ιστότοπο του. 

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος χτυπώντας διαδηλωτές με μπαστούνια και πυροβολώντας δακρυγόνα αφότου εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, πολλοί με τρακτέρ και άλογα, βαδίστηκαν προς την πρωτεύουσα. 

Δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν αφού ένας διαδηλωτής επιβεβαιώθηκε νεκρός στη σύγκρουση. Οι κινητές υπηρεσίες διαδικτύου έχουν κλείσει σε τμήματα του Δελχί και ορισμένοι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει. Όταν η σύγκρουση συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών Αμιτ Σαχ συναντήθηκε με την αστυνομία του Δελχί για να συζητήσει πώς να ελέγξει τη διαμαρτυρία. 

Στεκόταν στα τείχη του Ερυθρού Οχυρού ο αγρότης του Πουντζάμπ Ντιλ Γκέντερ Σινγκ, ο οποίος σήκωσε τη σημαία των Σιχ Νισάν Σαχμπ. «Διαμαρτύρουμε τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν ενοχλήθηκε να μας ακούσει», είπε ο Shin. «Οι πρόγονοί μας έχουν διώξει αυτό το οχυρό αρκετές φορές στην ιστορία. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. " 

Από τον Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες αγρότες στρατοπεδεύουν στα περίχωρα της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για νέα νομοθεσία που απορυθμίζει τη γεωργική αγορά. Οι αρχές συμφώνησαν να έχουν οι αγρότες αγώνες τρακτέρ για όσο διάστημα περιμένουν την επίσημη παρέλαση της Ημέρας της Δημοκρατίας. Αλλά οι διαδηλωτές κουνώντας σημαίες σε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες αρτηρίες τους ώθησαν στην πόλη, ξεπερνώντας και σπρώχνοντας οδοφράγματα και τσιμεντόλιθους. 

«Η πολιτική του Modi δεν κάνει τίποτα για τους φτωχούς»:  Μερικοί διαδηλωτές έφτασαν στο σταυροδρόμι περίπου δύο μίλια αφού ο Πρωθυπουργός Ναριندر Μόντι και άλλοι κυβερνητικοί ηγέτες είδαν άρματα μάχης και στρατεύματα να περνούν από την παρέλαση και οι μαχητές πηδούν πάνω. Ο Μόντι κυματίζει στο πλήθος και οδηγείται στην κατοικία του πριν από μια προσωπική σύγκρουση με τους αγρότες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνησή της σε έξι χρόνια εξουσίας. 

 Ο Jasparsin, 50 ετών, αγρότης στην περιφέρεια Gurdaspur του Πουντζάμπ, δήλωσε ότι τίποτα δεν υπονομεύει την αποφασιστικότητα των διαμαρτυρόμενων αγροτών. «Ανεξάρτητα από το πόση δύναμη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Modi, δεν πρόκειται να παραδοθούμε», είπε. 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει στους αγρότες ένα κακό όνομα φυτεύοντας τους υφισταμένους τους μεταξύ διαδηλωτών για να χρησιμοποιήσουν τη βία, αλλά σκοπεύουμε να το μετακινήσουμε ειρηνικά». Για περισσότερο από δύο μήνες, δεκάδες χιλιάδες αγρότες έχουν τοποθετηθεί σε τεράστια στρατόπεδα διαμαρτυρίας γύρω από το Δελχί, δείχνοντας έντονη αντίθεση σε μια σειρά νέων μεθόδων καλλιέργειας. 

Λένε ότι καταστρέφουν τη ζωή τους και δεν προστατεύουν τις καλλιέργειες τους. Ορίστε τιμές και αυξήστε τον κίνδυνο απώλειας γης. Ο Σιν ήταν ένας από τους ανθρώπους που στρατοπέδευσαν στα σύνορα του Δελχί. «Υποσχέθηκα στην οικογένειά μου και στους χωρικούς μου ότι δεν θα πήγαινα σπίτι μέχρι να καταργηθεί ο νόμος», είπε καθώς περπατούσε στον αυτοκινητόδρομο Δελχί-Καρναλ. 

Η γεωργία απασχολεί περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της Ινδίας, έναν τομέα που πάσχει από φτώχεια και αναποτελεσματικότητα, με τους αγρότες να πωλούν συχνά καλλιέργειες για 1 Rs. Το ποσοστό αυτοκτονίας των Ινδών αγροτών είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι αγρότες λένε ότι η ταλαιπωρία τους αγνοείται εδώ και δεκαετίες και ότι οι αλλαγές που στοχεύουν στο να φέρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία ρίχνουν μόνο τους αγρότες σε μεγάλες εταιρείες. 

Ο Malkitsin, 60 ετών, που ζει στην περιοχή Mansa του Punjab, είπε ότι δεν ήταν «τώρα ή ποτέ» καθώς περπατούσε με χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονταν. «Αν δεν διαμαρτυρηθούμε τώρα για αυτούς τους μαύρους νόμους, τα παιδιά μας θα πεθάνουν από την πείνα. Δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να ανατραπεί ο νόμος », 22 για να φτάσουμε στη διαμαρτυρία. 

Ο Σιν είπε ότι περπατούσε είκοσι μίλια (35 χιλιόμετρα). Οι αγρότες λένε ότι ο νέος νόμος θεσπίστηκε χωρίς διαβούλευση και ζήτησε την πλήρη κατάργηση. Εννέα διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αυτό το ζήτημα τίθεται επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε το νόμο και συνέστησε ειδική επιτροπή για την εξάλειψη του αδιεξόδου. 

Ωστόσο, ηγέτες αγροτών κατηγόρησαν την επιτροπή ότι ήταν του Μόντι και δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με αυτήν. Την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες απέρριψαν την προσφορά της κυβέρνησης να αναστείλει το νόμο για 18 μήνες, λέγοντας ότι δεν θα λύσει τίποτα παρά μια πλήρη κατάργηση. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει τη διαμαρτυρία του ελκυστήρα, λέγοντας ότι «ήταν ενοχλητικό για τον λαό».

 Η επίθεση στο Κόκκινο Φρούριο προκάλεσε θυμό από πολιτικούς που υποστήριξαν την αγροτική υπόθεση. Ο πρωθυπουργός του Πουντζάμπ Αμαρίντερ Σινγκ προέτρεψε τους αγρότες να παραδώσουν το Δελχί. «Μια συγκλονιστική σκηνή στο Δελχί», είπε σε ένα tweet. 

«Η βία από διάφορους παράγοντες είναι απαράδεκτη. Θα αρνηθεί την καλή θέληση που παράγεται από τους αγρότες που διαμαρτύρονται ειρηνικά ». 

Ο Samyukta Kisan Morcha, που εκπροσωπεί περισσότερα από 40 σωματεία αγροτών, κατηγόρησε εκείνους που συμμετείχαν στη σύγκρουση και είπε ότι «οι αντικοινωνικοί παράγοντες έχουν διεισδύσει σε άλλα ειρηνευτικά κινήματα». «Καταδικάζουμε, λυπούμαστε και χωρίζουμε τους εαυτούς μας από εκείνους που επιδίδονται σε τέτοια ανεπιθύμητα και απαράδεκτα γεγονότα σήμερα», δήλωσε η ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: